X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Presa: Deși Plahotniuc se află pe lista de sancțiuni a Elveției, soția lui continue să locuiască în vila din Geneva

14 aug. 2023,, 11:59   Politică
5008 2

Vladimir Plahotniuc se află pe lista de sancțiuni a Elveției de la sfîrșitul lunii iunie, iar bunurile sale ar trebui înghețate. Dar se pare că evita în mod inteligent asta, transmite presă elvețiană. Vladimir Plahotniuc, un oligarh moldovean, se află de aproape două luni pe lista de sancțiuni a Elveției. De fapt, acesta ar fi obligat să-și raporteze bunurile - dar pînă acum nu a făcut acest lucru.

Această ar include și vila de 31 de milioane de franci de pe lacul Geneva - care oficial îi aparține soției sale. Din 28 iunie a acestui an, Plahotniuc se află pe lista sancțiunilor elvețiene prin decizia Consiliului Federal. Acuzația: Se spune că ar fi fost implicat masiv în subminarea instituțiilor democratice din Republica Moldova, abolirea statului de drept și subminarea stabilitățîi generale a țării. Consecință reală: înghețarea activelor. Pînă acum însă, s-au întîmplat puține lucruri în această chestiune, spun jurnaliștii din Eleveția, transmite protv.

S-a căsătorit cu soția să de trei ori - vila din Geneva îi aparține De fapt, toate activele elvețiene pe care Plahotniuc le controlează direct sau indirect ar fi trebuit raportate la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice. Dar nu s-a raportat nimic acolo pînă acum – de ce, ei încă vor să verifice. Nici vila de lux de pe Lacul Geneva, unde locuiește familia să, în special soția, nu a fost semnalată. Această ciudățenie se poate datora faptului că proprietatea este deținută oficial de soția să - cu care s-a căsătorit de trei ori pînă în prezent.

După cel de-al doilea divorț din 2009, fosta lui soție de atunci s-a mutat din Republica Moldova – pentru că ea să poată face rost, i-a transferat 35 de milioane de dolari SUA într-un cont la banca din Geneva Union Bancaire Privee. În 2012, soția lui a cumpărat apoi vila de pe lacul Geneva și chiar dacă cei doi sînt acum din nou căsătoriți, Plahotniuc spune că vila nu ii aparține. Soția lui și el au o separare strictă a proprietății. Spre deosebire de el, soția lui nu este pe lista sancțiunilor.

Nimeni nu știe unde este Plahotniuc Plahotniuc stă ascuns din 2019 – oricum nu mai are voie să între în Elveția, i s-a interzis intrarea în Elveția de zece ani. Motivul pentru această: în anii de după cumpărarea vilei a fost implicat într-un uriaș scandal de corupție, în legătură cu care se spune că ar fi transferat zece milioane de dolari SUA în contul de la Geneva menționat anterior. Union Bancaire Privee nu vrea să comenteze. Și acum devine cu adevărat complicat: în cadrul unei cereri de asistență juridică, Republica Moldova a solicitat confiscarea bunurilor sale, inclusiv a vilei de pe Lacul Geneva. Vila este blocată oficial în acest sens, dar nu din cauza sancțiunilor, ci din cauza corupției. Ceea ce oricum nu împiedică familia să trăiască în ea.


Fostul lider PD a fugit din Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea a cedat puterea. Acesta este acuzat în mai multe dosare. În dosarul „fraudă bancară”, Plahotniuc este acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Potrivit procurorilor, episodul incriminat acestuia se referă la perioada anilor 2013-2015, atunci cînd Plahotniuc ar fi primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidențe fondate de Ilan Sor prin persoane interpuse, peste 39 de milioane de dolari și 3,5 milioane de euro, care erau credite bancare obținute fraudulos de la 3 bănci comerciale. În cadrul cauzei penale, a fost aplicat sechestru pe bunurile lui Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei.

Vlad Plahotniuc este vizat și în alte dosare în care este acuzat de escrocherie, spălare de bani și crimă organizată. În privința lui sînt emise mai multe mandate de arest în absența. În prezent, pe numele lui Plahotniuc este emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. Pentru cele incriminate, fostul lider PD riscă o pedeapsa de pînă la 15 ani de închisoare. Avocatul acestuia a refuzat astăzi să comenteze subiectul. Plahotniuc se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei, Elveția și a tuturor țărilor din Uniunea Europeană, alături de Ilan Sor, Marina Tauber și Gheorghe Cavcaliuc.

Das Anwesen soll beim Zeitpunkt des Kaufs über 30 Millionen Franken wert gewesen sein.

2
2
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?