X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Popescu: În decembrie, vom afla dacă începem sau nu negocierile de aderare la UE

13 mai. 2023,, 13:15   Politică
2817 2

În luna decembrie, vom afla dacă Republica Moldova va începe sau nu negocierile de aderare la UE. Pînă atunci, țara noastră lucrează pentru a implementa cele nouă recomandări ale Comisiei Europene.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, există progrese în aducerea Moldovei la standardele UE. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 11 mai a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Obiectivul nostru este să fim gata de aderare către sfîrșitul anului 2030. Dacă deja o țară alta întîrzie cu o lună-trei în aceste proceduri, nu întotdeauna ține de noi. Pentru anul acesta, obiectivul este foarte clar - o recomandare la sfîrșitul acestui an de lansare a negocierilor de aderare la UE. Republica Moldova, echipa de guvernare stă foarte bine la capitolul implementarea recomandărilor Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare”, a spus Nicu Popescu.

Vicepremierul a enumerat și cîteva acțiuni concrete, ce demonstrează că Republica Moldova stă bine la capitolul implementării criteriilor pentru aderarea la UE.

„Sunt două paliere. Unul ține de structural legislativ pentru implementarea acestor nouă recomandări. A fost publicat acum planul de acțiuni privind dezoligarhizarea, s-au adoptat mai multe legi pentru implementarea acestor nouă recomandări. S-au fortificat capacitățile mai multor instituții pentru a avea oamenii necesari și expertiza necesară care vor transpune legislația europeană. S-a lucrat pe acest palier birocratic. În același timp, există anumite realități din viața noastră de zi cu zi, care nu sînt strategii, documente, legi, sînt realități, care denotă un progres clar în ajustarea țării noastre la standardele UE și în implementarea acestor nouă recomandări.


Se așteaptă progres pe reforma justiției, îmbunătățirea funcționării, combaterea corupției și dezoligarhizarea. Și noi spunem foarte clar - preluarea Aeroportului de la Șor este o măsură clară de dezoligarhizare, care demonstrează că la noi se fac progrese nu doar în plan legislativ, dar și real. Condamnarea lui Șor - un alt exemplu, dezoligarhizare plus progres în penalizarea celor angajați în acte de corupție și destabilizarea țării.

Recent, organizația care face ratinguri globale pe libertatea presei, Reporterii Fără Frontiere au plasat Republica Moldova pe locul 28 în lume la indicele libertății presei. Anul trecut, eram pe locul 40 și acum 2 ani - pe locul 89. Deci, Republica Moldova este statul cu cea mai bună performață la capitolul libertății presei din toate statele aspirante să adere la UE și este mai bine plasată decît anumite state.

Pe Indexul de echilibru de egalitate de gen, stăm pe locul 16 în lume. Avem indicatori ai societății civile, dar și internaționale, în care Republica Molodva stă foarte bine în implementarea criteriilor de democrație, libertatea presei și iată aceste lucruri le discută, le comunicăm, le explicăm”, a subliniat șeful diplomației de la Chișinău.

Potrivit lui Popescu, în aprilie, Republica Moldova a trimis către UE „contribuția noastră, în care explicăm ce s-a făcut. În luna iunie, mai trimitem o actualizare a contribuției noastre, o să explicăm și în iulie, august, septembrie”.

În octombrie, Comisia Europeană va publica un raport în baza căruia va lua decizia dacă recomandă sau nu lansarea negocierilor cu Republica Moldova și în decembrie, la Consiliul European, se va lua în final decizia dacă Republica Moldova va începe sau nu negocierile de aderare la UE.

TV8.md reamintește că pe 19 aprilie, plenul Parlamentului European a votat o rezoluție, în care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pînă la finalul anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

3
0
0
0
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?