Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Politico: Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană va aproba începerea negocierilor privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE

1 noi. 2023,, 13:15   Politică
2410 1

Peste o săptămînă, pe 8 noiembrie, Comisia Europeană va publica un raport privind progresul candidaților la aderarea la UE, cu recomandarea de a începe negocierile privind aderarea Ucrainei și Moldovei la bloc.

Despre acest lucru a anunțat RBC-Ucraina cu referire la Politico.

În publicație e menționează faptul că țările occidentale, inclusiv Germania, Franța, Spania și Portugalia, cresc presiunea asupra necesității reformării Uniunii Europene. În același timp, liderii se pregătesc să înceapă negocierile oficiale privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei luna viitoare.

Astfel, liderii occidentali se tem că, în lipsa unor noi pași spre reformă, dar cu impulsul aderării, UE s-ar putea "umfla" pînă la 30 sau mai multe state membre fără niciun plan coerent de funcționare eficientă, scrie ziarul.

În prezent se lucrează la formularea unor propuneri comune de reformă, au declarat pentru publicație oficiali din cele patru state. Doi oficiali de la Berlin au declarat că joi, 2 noiembrie, ministrul german de externe Annalena Berbock va primi colegi din UE și din țările candidate pentru a lucra asupra astfel de propuneri.


"Reforma UE vine cu doar cîteva zile înainte ca Comisia să publice raportul său privind progresele Ucrainei, Moldovei și altor țări care doresc să devină membre ale UE pe 8 noiembrie", scrie Politico, cu referire la surse.

În acel document, după cum au declarat pentru jurnaliști oficiali și diplomați ai UE, Bruxelles-ul va recomanda ca Ucraina și Moldova să înceapă negocierile de aderare – cu unele condiții "tehnice" în care țările trebuie să facă mai multe progrese, de la stabilirea unui sistem judiciar puternic și independent pînă la protejarea drepturilor minorităților și punerea în aplicare a măsurilor anticorupție.

"Acestea nu vor fi avertismente mici, ci unele mari. Nu este prima dată cînd Bruxelles-ul maschează consecințe politice importante sub detalii tehnice", a avertizat un oficial francez.

Mulți moldoveni asociază aderarea republicii la UE cu prosperitate și dezvoltare. În același timp, mulți moldoveni nu văd un viitor strălucit nici în UE, nici în alte uniuni, ci îl văd în neutralitate, dezvoltarea țării și coexistență, precum și în dezvoltarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.

5
2
0
3
31

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?