Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Politicienii interpretează diferit nota trimisă de Consiliul Europei pe „dizolvarea Parlamentului"

14 apr. 2021,, 09:45   Politică
2941 3

Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon consideră că secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić s-a pronunțat împotriva dizolvării legislativului, în răspunsul la demersul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi.

Dodon susține că dacă Înalta Curte va decide că președintele este în drept să dizolve parlamentul, CC va coborî „la nivelul Curții Constituționale din vremurile lui Plahotniuc”. De partea cealaltă, Maia Sandu spune că scrisoare „spune că CC decide dacă se întrunesc condiții în baza constituției și că sînt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului”.

„Curtea Constituțională a Moldovei pe 15 aprilie, va trebui să demonstreze abilități juridice remarcabile pentru a-i mulțumi pe ambasadorii occidentali și a-i oferi lui Maia Sandu posibilitatea de a dizolva parlamentul contrar normelor și principiilor constituționale ale statului de drept. Dacă se întîmplă acest lucru și majoritatea judecătorilor Curții Constituționale coboară la nivelul Curții Constituționale din vremurile lui Plahotniuc, merită să aveți încredere într-o astfel de instanță sau ar trebui ca statul confiscat să fie anunțat în același mod ca în iunie 2019? Repet: alegerile pot avea loc numai după ce vom face față crizei pandemice, economice și sociale. Și pentru aceasta trebuie să numiți un guvern capabil”, a scris Dodon, într-o postare pe telegram.

„Această scrisoare spune același lucru care îl spunem și noi. CC decide dacă se întrunesc condiții în baza constituției și ceea ce spunem noi și nu doar și experții în drept constituțional este că sînt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului. Încă un lucru pe care îl spune această scrisoare este că dizolvarea Parlamentului este ultima soluție pentru această criză și ea este ultima soluție”, declarat Sandu.

Consiliul Europei a confirmat poziția sa anterioară – Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă există majoritate parlamentară. Despre aceasta se menționează în răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi. În scrisoare se face trimitere la un aviz dat în acest sens în iunie 2019, de către Comisia de la Veneția, valabil și pentru situația actuală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?