X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Pentru Moldova, neutralitatea poate fi o strategie de supraviețuire. Opinie

7 oct. 2023,, 10:00   Politică
2608 0

Pentru Republica Moldova, neutralitatea poate fi o strategie de supraviețuire, iar sarcina sa este să nu se implice în niciun caz în război, să-și păstreze principiul neutralității, consfințită în Constituție și să fie prudentă în privința sancțiunilor.

O astfel de opinie a exprimat doctorul în științe politice, membru al parlamentului cantonului Zurich, Dieter Clay, în cadrul celei de-a IV-a Conferință Internațională ”Bazele dezvoltării durabile și a unui viitor sigur”, care s-a desfășurat la Chișinău, la care s-a discutat despre problemele securității Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina.

Dieter Clay consideră că, pentru un stat așa de mic ca Elveția, alte state mici din Europa și din afara ei, neutralitatea mereu deschide noi oportunități.

”Pentru Republica Moldova neutralitatea poate fi strategia supraviețuirii. Scopul – în nici un caz să nu fim atrași în război. Moldova trebuie să respecte principiul neutralității, consfințit de Constituție și să fie prudentă în privința sancțiunilor. Dar un stat neutru nu trebuie să permită livrarea armelor și a.n ."mărfuri cu dublă utilizare" în zona conflictului . Neutralitatea mai înseamnă și existența unor forțe armate puternice și bine dotate, capabile să apere populația. Aprofundarea integrării cu Uniunea Europeană este compatibilă cu neutralitatea, în timp ce aderarea la NATO este contrară acesteia”, a menționat Dieter Clay.

52
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?