Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Pe 17 iunie, Comisia Europeană va anunța o decizie privind cererea Moldovei de aderare la UE

14 iun. 2022,, 17:30   Politică
2717 0

Comisia Europeană (CE) trebuie să își dea avizul cu privire la cererile Ucrainei, Moldovei și Georgiei pentru statutul de state candidate la UE, a declarat purtătorul de cuvînt al CE Eric Mamer.

"Am văzut în presă că comisia ar fi luat deja o decizie ieri. Aceasta este o informație complet falsă. Ieri, comisia nu a decis absolut nimic. A ținut o dezbatere analitică ce le-a permis membrilor consiliului să își exprime viziunea asupra situației. Și toate acestea pentru a pregăti o decizie care va fi anunțată vineri”, a declarat purtătorul de cuvînt la un briefing la Bruxelles, marți.

"Adică colegiul s-a pregătit pentru această dezbatere (finală), serviciile (CE) finalizează documentele privind decizia. Joi va avea loc o ședință a directorilor de cabinete (comisari europeni), care ar trebui să confirme dacă totul este în regulă cu ordinea de zi a colegiului de vineri, inclusiv, în special, acest punct. Și vineri, consiliul de administrație va ține o dezbatere și se va anunța concluzia", a explicat Mamer.

El a subliniat că aceasta este o procedură normală. "Uneori se întîmplă să fie mai puțin timp între dezbaterea preliminară și decizie. Totul depinde de circumstanțe. Dar nu este nimic excepțional în a lucra la acest dosar în acest context", a spus reprezentantul CE.

Răspunzînd la întrebări, purtătorul de cuvînt a refuzat să anticipeze în vreun fel o posibilă decizie a comisarilor europeni vineri. „Vor fi oferite concluzii pentru fiecare dintre cei trei candidați”, a spus Mamer.


După încheierea CE, statele membre UE vor trebui să ia în considerare întrebarea cît de convingătoare sînt argumentele Comisiei Europene asupra deciziei, a rezumat purtătorul de cuvînt.

Anterior, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a spus că Republica Moldova ar putea primi statutul de candidat la aderarea la UE pe 24 iunie, după ce statele membre UE vor discuta recomandările Comisiei Europene și vor face o recomandare generală pentru UE, pe 24 iunie.

Potrivit acestuia, pe 17 iunie, Comisia Europeană își va publica recomandările și viziunea asupra modului în care se vor dezvolta relațiile cu Republica Moldova, statele membre UE vor discuta aceste recomandări în decurs de cîteva zile, iar pe 24 iunie vor face o recomandare în numele întregii Uniuni Europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?