X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Pascaru: Nimeni nu-i poate dicta procurorului general ce să facă

6 ian. 2021,, 13:08   Politică
7045 9

Presiunile din partea politicului asupra Procuraturii și încercările de a-i dicta procurorului general cum să gestioneze dosarele - sînt inadmisibile. O spune deputatul PSRM Nicolae Pascaru, care atenționează despre pericolul „reînvierii” vechilor practici ale oligarhilor de folosire a Procuraturii ca bîtă politică.

Declarația a fost făcută de deputat în contextul adresării publice, la începutul acesteui an, a procurorului general Alexandru Stoinoglo în care acesta a denunțat imixtiunea politicului în activitatea instituției.

"Din păcate, politicul întotdeauna a intervenit, mai ales din R.Moldova, toate războaiele politice au fost duse cu mîinile instituțiilor de stat – Procuratura Generală, CNA. Procuratura este un organ care nu poate fi influențat, ceea ce avem acum este un nărav mîrșav din partea oligarhilor, a clasei politice.

În ultima perioadă, ne-am convins că Alexandru Stoianoglo este un procuror integru. Pe parcursul activității sale nu atît de îndelungate nu am auzit de comenzi sau răfuieli politice. El spune clar și ferm că politicul trebuie să se distanțeze de năravurile urîte de a se implica și „a hotărî probleme” cu mîna procurorului. Într-o democrație adevărată trebuie să ne obișnuim că există separarea puterilor în stat, procuratura este o instituție independentă. Aceasta este formula conceptuală, în baza căreia este constituit statul R.Moldova", a relatat parlamentarul.

Nicolae Pascaru mai spune că abordarea președintelui Maia Sandu, chiar de la preluarea mandatului - este una greșită.


"Vedem că noua președintă folosește metodele partenerilor săi de alianță - Plahotniuc și Filat, și primul lucru pe care îl face venind la guvernare – nu se apucă de proiecte reale, dar amenință Procuratura. Dar astea nu sînt atribuțiile președintelui țării să amenințe, să dicteze procurorului ce să facă. Dna președintă uită că este unul din autorii deciziei de retragere a banilor din rezervele de stat și că împreună cu guverul Leancă sînt implicați în furtul miliardului. Sînt încă multe lucruri care cu timpul vor ieși la iveală", a precizat Pascaru.

Deputatul a mai remarcat că șeful statului dispune de un șir de mecansime legale prin care poate examina o chestiune sau alta și veni cu soluții, cum ar fi Consiliul Suprem de Securitate.

Totodată, Pascaru a precizat că așteptările de la Procuratura Generală sînt la ora actuală mari, societatea încă așteaptă să vadă rezultate concrete în dosarele de rezonanță: furtul miliardului, laundromat, concesionarea aeroportului.

"Sînt de acord că e nevoie de o curățire a procuraturii din interior. Dar avem încredere în Stoianoglo, nu e cazul să-i dictăm ce să facă. Instituția are nevoie de susținere. Cu atît mai multe sînt inadmisibile influențele din afara țării", a conchis Pascaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?