X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Parlamentul va avea un cod al regulilor și procedurilor parlamentare. Ce prevede documentul

22 noi. 2018,, 15:00   Politică
2940 1

Modul de organizare și funcționare a Parlamentului Republicii Moldova va fi reglementat de Codul regulilor și procedurilor parlamentare.

Proiectul, care aparține unui grup de deputați democrați, a fost supus dezbaterilor și votat astăzi în prima lectură. Documentul va intra în vigoare la data constituirii legale a noii legislaturi a Parlamentului, care va fi formată după alegerile din 2019.

Una dintre noutățile proiectului se referă la instituirea depunerii jurămîntului de către deputați la începutul legislaturii.

În document este stabilit statutul deputatului în Parlament și al funcționarului parlamentar. Au fost introduse prevederi referitoare la amplasarea sediului Parlamentului, cazurile de schimbare temporară a localizării Parlamentului, locul desfășurării ședințelor plenare, limba de lucru în Parlament, modul de utilizare a simbolurilor de stat. De asemenea, un element nou este instituirea sărbătorii „Ziua Parlamentului”, la 23 mai.

Noutăți sînt prevăzute și la procedura de constituire a Parlamentului, organizarea fracțiunilor și grupurilor parlamentare, constituirea majorității parlamentare, a opoziției etc. La fel este reglementat programul legislativ și calendarul de lucru pe sesiuni al Parlamentului, este definit cvorumul, statutul președintelui Parlamentului.


Proiectul mai descrie procedura parlamentară de inițiere a declarării stării de urgență, de asediu sau de război. Capitole aparte se referă la relațiile Parlamentului cu Guvernul, cu autoritățile publice din domeniul justiției, cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă.

Proiectul Codului regulilor și procedurilor parlamentare urmează a fi votat, în lectură finală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?