X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ostalep: "Există cîteva planuri de reglementare a conflictului transnistrean, promovate din exterior"

11 apr. 2023,, 08:30   Politică
4334 0

În prezent, există mai multe planuri de soluționare a problemei transnistrene, iar această problemă este promovată de peste hotare liderilor noștri.

Despre acest lucru a declarat politologul, analistul, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expertul în securitate, fostul ministru adjunct al Afacerilor Externe, Valerii Ostalep, vorbind în cadrul emisiunii "По фактам” cu Iulia Feodorova", relatează Noi.md
"Adică nu liderii noștri sînt autorii acestor planuri, dar, ca de obicei, acest lucru este promovat din exterior", a spus el.
Valerii Ostalep a subliniat că Republica Moldova trebuie să discute despre soluționarea conflictului transnistrean, în primul rînd cu Rusia, deoarece rezolvarea acestuia este imposibilă fără Moscova.
În același timp, el a menționat că istoria privind nesemnarea Memorandumului Kozak vorbește anume despre suveranitatea statului nostru, apărarea intereselor naționale.
"Ce alt lider ar putea realiza o astfel de muncă? Ce a greșit Voronin în această situație? Printre numeroasele probleme care au fost rezolvate, una dintre problemele principale care a fost întotdeauna prioritară, a fost problema transnistreană. Au existat idei diferite, el le-a discutat cu cei de care depindea acest lucru. Acest lucru depindea și încă depinde de Moscova. El discuta despre asta. El nu a discutat problema, așa cum este astăzi, care depinde de Moscova, cu Parisul. Poți discuta la nesfîrșit. Ce se va schimba? Nimic nu se va schimba. Vei fi dat jos de la putere, și va fi doar o pierdere de timp. Asta se va întîmpla. Dar nu înțeleg cum poți discuta cu Moscova o problema care privește Parisul și invers", a menționat Valerii Ostalep.
În opinia sa, în cazul Memorandumului Kozak totul a fost făcut corect.
"Acesta a fost discutat. A fost făcut un document. La ce etapă a fost făcută greșeala tactică, nu vreau să judec. Aveam doar 22-23 de ani atunci. Din păcate, nu am participat la acest lucru, dar cunosc foarte bine această situație. La un moment dat, în acest text a început să fie introduse modificări. Dacă a fost trucul tactic al celor care le-au introdus, atunci acest lucru nu a funcționat. Vladimir Nicolaevici a demonstrat faptul că acționează în numele unui stat suveran. Aceasta a fost o dovadă a suveranității statului nostru. Dacă ar fi semnat-o în această formă, puteam... Și, în general, istoria noastră nu este clar cum ar fi decurs atunci. Mi-e greu să spun...", a spus politologul și analistul.
El a spus că este regretabil faptul că nu există un dialog real între Chișinău și Tiraspol acum și și-a exprimat opinia că acum pentru Moldova există o singură amenințare.
"Acum are loc o confruntare, care nu a mai fost de 60-70 de ani, între cele mai mari state de pe planeta noastră. Mă refer la toate: SUA, China, Europa, Rusia. Și există țări nu atît de puternice și, așa cum s-a întâmplat adesea în istorie, pe teritoriul acestor țări poate avea loc uneori reglarea de conturi a diferitor state mari. Faptul că pe teritoriul țării noastre poate apărea o astfel de provocare - este singurul risc. Pentru că sînt prea mulți jucători și dacă va fi organizat ceva aici, ceva de genul 7 aprilie 2009, atunci nu vom mai înțelege cine a aranjat totul. De aceea auzim în fiecare zi: "Dar el vrea! Dar aceia vor!". Și această presiune continuă în fiecare zi. Și toată lumea s-a pierdut deja atât de mult, încît nimeni nu-i mai ascultă", a spus Valerii Ostalep.
Comentînd informațiile despre posibilele provocări din regiunea transnistreană din partea Ucrainei, el a spus că problema constă în faptul că, din păcate, în situația actuală este foarte ușor de organizat o oarecare operațiune sub un steag străin și atunci nimeni nu va înțelege cine a făcut acest lucru și toți vor da vina unii pe alții.
"Dacă, relativ vorbind, în seara asta, nici nu vreau să dau astfel de exemple, dar dacă cineva va trage dintr-o parte oarecare spre pacificatori, acolo există pacificatori de-ai noștri comuni, atunci a doua zi ne vom trezi că jumătate din lume va spune că s-a tras dintr-o parte, iar cealaltă jumătate - din altă parte. Nouă nu ne va fi mai ușor de la asta", a spus politologul și analistul.
26
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?