Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Nu există motive serioase pentru a nu accepta Moldova în UE. Opinie

29 aug. 2022,, 17:30   Politică
2956 0

Nu există motive serioase pentru care Moldova nu ar putea fi admisă în Uniunea Europeană.

Această opinie a fost exprimată de istoricul, politologul, jurnalistul, fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2010-2014) Zurab Todua, vorbind în cadrul emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Levitskaya-Pahomova” de la postul de televiziune NTV-Moldova, notează Noi.md.

"Ar fi bine să i se spună clar Moldovei că ești deja candidat la aderarea la Uniunea Europeană și că în cinci-zece ani te putem admite în UE. Cred că, în general, nu există motive serioase pentru care să fie imposibilă admiterea Moldovei în Uniunea Europeană”, a spus Zurab Todua.

Potrivit acestuia, conflictul transnistrean nu este de fapt într-o fază activă, negocierile sînt în desfășurare, iar dacă a fost stabilit un astfel de obiectiv, atunci ar fi posibilă organizarea de negocieri și să se găsească o soluție la acest conflict.

"Vorbind în general, condițiile din Moldova nu sînt în mod clar mai rele decît în Estonia, de exemplu, sau în Lituania, în multe privințe. Prin urmare, dacă ar exista o dorință a Uniunii Europene, atunci într-o formă sau alta ar fi fost acceptată demult”, a subliniat istoricul, politologul, jurnalistul, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.


El nu a exclus ca Moldova să primească un ultimatum în viitor: „Dacă vrei să intri în Uniunea Europeană, părăsește CSI”.

„Desigur, ei pot și cel mai probabil ne vor prezenta un astfel de ultimatum. Dar o altă întrebare este că în astfel de cazuri este necesar să facem imediat o contraofertă: atunci ne veți despăgubi pentru toate beneficiile pe care le are Moldova din cauza faptul că face parte din CSI”, a spus Zurab Todua.

În opinia sa, este posibil să se rezolve problema, despre care toată lumea vorbește constant, că regulile Uniunii Europene și regulile CSI nu sînt compatibile și intră în conflict și este imposibil să fii atît acolo, cît și acolo, și este necesar să alegeți.

„Cred că aceste legi și reguli pot fi combinate, iar Moldova ar putea deveni doar țara pe al cărei teritoriu ar putea fi combinate toate aceste cerințe atît ale Uniunii Europene, cît și ale CSI, dacă nu considerăm acest lucru dintr-o poziție conflictuală. Este posibil. Acest lucru este rezolvabil „Există modalități de a rezolva această problemă, iar dacă s-ar face acest lucru, atunci Moldova ar putea beneficia foarte mult. În calitate de candidat la aderarea la Uniunea Europeană și membru al CSI, am putea deveni, în general, un exemplu de rapiditate și un exemplu de dezvoltare pașnică și coexistență a acestor două organizații care se află în prezent în conflict. De aceea, în acest sens, Moldova are perspective foarte serioase și oportunități foarte mari. Și este un mit că sîntem mici, avem mai multe contradicții, și nu putem face nimic. Putem și mult mai mult decît multe alte țări, chiar mai mari decît noi, ca mărime și care au mult mai multe resurse. Dar Moldova are propria ei experiență unică de existență tocmai pașnică chiar în aceste condiții de prezență a unui număr mare de contradicții”, a subliniat istoricul, politologul, jurnalistul, fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?