Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Noul cod al audiovizualului, adoptat în prima lectură, în pofida criticilor

20 apr. 2018,, 15:11   Politică
5675 6

Proiectul Codului serviciilor media audiovizuale a fost adoptat în prima lectură, chiar dacă deputații opoziției s-au opus vehement, comunică Noi.md.

Codul prevede noi reglementări în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media, cum ar fi: libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății, protecția jurnaliștilor, dreptul la replică etc.

Potrivit autorilor, la elaborarea proiectului a fost luată în considerare experiența mai multor țări europene, documentul avînd drept scop ajustarea legislației naționale în domeniul mass-media la cea europeană.

Reprezentanții opoziției au atenționat însă că majoritatea absolută a operatorilor audiovizuali din Moldova nu sînt pregătiți să se alinieze cerințelor prevăzute de noua lege, iar asta va duce la falimentarea instituțiilor media. Potrivit lor, noile prevederi permit Consiliului Coordonator al Audiovizualului să retragă licențele fără decizia instanței de judecată, ceea ce încalcă dreptul la apărare.

„Se propune restricționarea politicii redacționale interne. Majoritatea operatorilor nu sînt pregătiți tehnico-material pentru a face față noilor cerințe. Amenzile au fost majorate, este încălcat dreptul operatorilor la apărare prin justiție”, a explicat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.


Unul dintre autorii proiectului, deputatul PD Corneliu Mihalache a menționat, drept răspuns, că în prezent CCA este lipsit de instrumente de intervenție pentru a face ordine pe piața audiovizuală.

„Dumneavoastră vedeți doar aspectul restrictiv, dar eu pornesc de la misiunea CCA de a face regulă în acest domeniu. Și atunci cînd nu are instrumentele necesare pentru a interveni, care e rolul instituției? Este benefic ca Parlamentul să atribuie mai multe pîrghii autorității de reglementare”, a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?