Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Nicolae Pascaru: Politicienii din Chișinău trebuie să fie mai reținuți în declarații

21 dec. 2023,, 20:15   Politică
4281 1

Politicienii din Chișinău trebuie să fie mai reținuți în declarațiile lor pentru că la mijloc sînt puse interesele naționale și bunăstarea cetățenilor R. Moldova.

Astfel a comentat pentru Noi.md, Nicolae Pascaru, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, expert și lider al organizației "Voievod", declarația președintei Comisiei de politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, privind planurile Moldovei de a ieși din Comunitatea Statelor Independente (CSI) până la sfârșitul anului 2024.

Expertul atrage atenția asupra importanței menținerii și dezvoltării relațiilor economice ale Republicii Moldova cu țările Comunității Statelor Independente (CSI), subliniind că, fiind o țară cu o economie agrară puternică, R. Moldova beneficiază considerabil de relațiile comerciale cu țări precum Rusia, Belarus și Kazahstan.

Multe dintre produsele agricole și mărfurile moldovenești își găsesc piață în aceste state, oferind astfel un suport vital pentru antreprenori și agricultori.

“Să nu uitam că acest spațiu CSI este o putere foarte mare, o putere financiară la care ar fi foarte bine ca să ne conectăm, pentru că R. Moldova este o țară agrară, mulți antreprenori, agricultori își direcționează marfa către spațiul CSI. Acuma este o euforie mare cu integrarea europeană, mulți specialiști , politologi, politicieni spun că procesul durează, programează acest proces pentru anul 2030. Noi pe parcurs avem o situație foarte complicată, ieșim dintr-un bloc tradițional și de fapt nu sîntem încadrați în alt bloc economic, care pentru noi este dificil. Totuși, în Europa agricultorii, businessul este conectat în rețeaua sa Europeană. În R. Moldova, avînd în vedere că, inclusiv din cauza relațiilor rele cu Rusia, avem gazele foarte scumpe iar într-un final, businessul, agricultorii, mai puțin pot face față concurenței la businessul din Europa”, consideră Pascaru.


Expertul sugerează că această problemă trebuie dezbătută în mod amănunțit la nivelul Parlamentului și cu societatea civilă. Argumentând că atât partidul de guvernământ, cât și opoziția ar trebui să participe activ în această discuție, el subliniază că interesele naționale și bunăstarea economică a țării trebuie să fie prioritare.

“Spațiul CSI este unul foarte atractiv de concurență pentru noi și pentru acest spațiu se luptă multe țări. Ar fi bine să luam exemplu de la țările Europene precum Austria, Ungaria care, deși sînt în comunitatea europeană, ei își păstrează dreptul de a negocia, de a duce tratative, de a avea diferite contracte foarte bune cu Federația Rusă. Totuși, mai devreme sau mai tîrziu, acest război din Ucraina se va finaliza și R. Moldova trebuie să fie pregătită ca să ne încadrăm în această regiune foarte importantă pentru noi. Avem Transnistria și situația nu se încadrează în cadrul tradițional, așa că, ar fi bine ca noi să păstrăm un dialog politic cu toate țările din CSI ca în viitor să putem rezolva aceste probleme importante pentru R. Moldova. Politicienii din Chișinău, trebuie să fie mai reținuți în declarațiile lo , pentru că la mijloc sînt puse interesele naționale și bunăstarea R. Moldova. UE se schimbă și nu în bine, iar noi nu sîntem siguri că vom avea mult succes din aderarea la UE. Vedem că Marea Britanie a plecat din UE și asta nu a fost pur și simplu. Englezii au mai multă informație și cunosc cum decurg lucrurile în interiorul Uniunii Europene”, consideră Pascaru.

Fostul deputat mai menționează și importanța protecției drepturilor celor peste 500.000 de cetățeni moldoveni care lucrează în țările CSI, subliniind necesitatea acordurilor bilaterale pentru a le asigura un mediu de lucru stabil și sigur.

Într-un apel la prudență și dialog, Nicolae Pascaru remarcă importanța unei abordări echilibrate și informate în politicile externe ale Republicii Moldova, subliniind că succesul economic și stabilitatea țării depind de menținerea și diversificarea relațiilor internaționale.

51
1
0
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?