X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Nicolae Pascaru: "Există speranța că opoziția din Moldova se va uni"

17 oct. 2023,, 17:30   Politică
3490 1

Există speranța că opoziția moldovenească se va uni, chiar și forțele de dreapta.

Această opinie a fost exprimată de fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, politolog, liderul organizației obștești "Voevod", Nicolai Pascaru, într-un interviu acordat publicației "Eurasia. Expert", relatează Noi.md. Totodată, el a menționat că acum partidele de stînga se supără reciproc, iar pe viitor consolidarea lor se va dovedi foarte dificilă.

Potrivit lui Pascaru, mult timp partidele moldovenești au fost conectate la proiectul geopolitic vestic sau estic. Și există partide care sînt finanțate de oligarhi, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la legitimitatea acestui proces.

"Multe partide sînt finanțate de diferite fundații "democratice". Din acest motiv, avem o problemă foarte mare cu politica moldovenească independentă, suverană. Care dintre partidele politice poate exercita mai multă presiune asupra celorlalte - acelea vor avea mai multe șanse. În special, asta face partidul PAS, aflat în prezent la guvernare, cu resursele sale administrative în diferite instituții ale puterii", a declarat politologul.

În același timp, el a subliniat că există o speranță pentru ca opoziția din Moldova să se unifice, inclusiv chiar și forțele de dreapta. "Unii sociologi încearcă să înfrumusețeze un pic scăderea ratingului PAS. Dar în timpul guvernării acestui partid, nu am văzut nimic deosebit pe care l-au făcut pentru țară. Dovada este exodul masiv al populației. În ultimii 10 ani, nu a existat un exod atît de puternic ca în timpul guvernării partidului PAS. Acest lucru se explică prin conflictul din Ucraina, dar nu este singurul motiv. Este rezultatul politicii ineficiente a PAS", consideră Nicolae Pascaru.


În opinia sa, cea mai mare greșeală în politica moldovenească este divizarea societății în "pro-europeni" și "pro-ruși". "Unificarea societății se află sub o întrebare foarte mare. Societatea moldovenească se teme de explozii sociale, cataclisme politice și conflicte. Republica noastră este practic ca un butoi cu pulbere. Transnistria este alături de noi, în Găgăuzia este o mare agitație, există tensiune practic în toată Moldova. Prin urmare, trebuie să găsim o soluție politică pentru a rezolva conflictele. Sperăm că, prin aceste alegeri, societatea moldovenească va găsi o cale de ieșire din situație și va începe să voteze pentru forțele de stînga pentru a corecta cursul țării", a declarat politologul.

De notat că moldovenii asociază aderarea țării la UE cu prosperitatea și dezvoltarea. În același timp, mulți moldoveni nu văd un viitor luminos nici în UE, nici în alte asociații, ci îl văd în neutralitate, dezvoltarea propriei țări și coexistență, dar și dezvoltarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.

57
2
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?