X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Arestovici: „Este important ca autoritățile să aibă o opoziție cu competențe extinse”

20 iul. 18:30   Politică
6 ore in urma 1029 0

Este extrem de important ca autoritățile să aibă o opoziție cu competențe extinse, care să ofere reprezentanților săi pîrghii reale de putere, posibilitatea de a influența situația și de a purta responsabilitatea pentru aceasta, pentru a preveni radicalizarea cursului după schimbarea puterii.

Această opinie a fost exprimată de fostul consilier al șefului Biroului Președintelui Ucrainei, Aleksei Arestovici, relatează Noi.md.

El a menționat că întotdeauna există tentația de a elimina un adversar politic, avînd puterea deplină, iar mulți politicieni din Ucraina fac acest lucru și nu merg pe crearea unui guvern de coaliție cu opoziția, asigurînd o reprezentare reală a opoziției, puteri reale ale opoziției.

Aleksei Arestovici consideră că un guvern fără reprezentanți ai opoziției este incompetent, deoarece este o tehnologie de divizare a țării.

În opinia sa, ar trebui să existe o opoziție în guvern, ar trebui să existe o opoziție în autorități. Ar trebui să fie reprezentată acolo și ar trebui să aibă împuterniciri largi.


„De bună seamă, ar trebui să existe o lege a opoziției, în care să fie garantate drepturi, posturi ministeriale, reprezentare în organele de control ale puterii și așa mai departe, pentru că norma procesului politic este ca opoziția și partidul de guvernămînt să facă schimb de locuri. Iar oamenii judecă cine a făcut o treabă mai bună cu unul sau cu celălalt. Acesta este modul în care funcționează. Doar un astfel de sistem garantează drepturile, proprietatea, păstrarea libertăților, extinderea libertăților și așa mai departe, iar omenirea nu a inventat nimic altceva”, a declarat fostul consilier al șefului Biroului Președintelui Ucrainei.

În același timp, el a atras atenția asupra faptului că în Ucraina autoritățile nu își răsplătesc oponenții care le critică efectiv, ci, dimpotrivă, încearcă să îi calce în picioare.

„Opoziția este principalul oponent oficial al autorităților, sarcina sa este să semnaleze, să critice și să ofere alternative, iar noi vom fi fie o societate care îi recompensează pentru această opoziție, fie o societate care îi suprimă și încearcă să îi trimită la Solovki. Sîntem mult mai aproape de al doilea tip de societate”, a declarat Aleksei Arestovici.

Potrivit acestuia, dacă Ucraina vrea să fie Occident, și nu vrea doar să fie acceptată în Occident, atunci țara trebuie să înceapă procese reale de restructurare.

„Și începe cu faptul că începem să recompensăm și să mulțumim oamenilor care ne critică eficient, iar chintesența acestui lucru este întotdeauna opoziția politică din societate. Asta este. Există întotdeauna tentația de a elimina opoziția, tentația de a trage în cel care nu are dreptate, de a trage cu cuvinte, de a trage cu un glonț. Acest lucru nu trebuie să se permită. Tocmai reținerea voluntară a oamenilor care au autoritate împotriva celor care îi critică și le semnalează neajunsurile și, în plus, oferindu-le o parte din plăcinta socială, oportunitatea, puterea, este criteriul maturității societății, al stabilității societății și al capacității de a duce o politică durabilă timp de decenii”, a declarat fostul consilier al șefului Biroului președintelui Ucrainei.

El a deplîns faptul că în Ucraina fiecare nou președinte schimbă radical politica internă și externă, iar țara nu poate fi gestionată astfel, pentru a face astfel de schimbări bruște de direcție.

„Sustenabilitatea politicii, calitatea politicii este întotdeauna determinată de sustenabilitate. Stabilitatea politicii, stabilitatea cursului statului, a cursului strategic, a intereselor strategice este posibilă numai atunci cînd opoziția nu are tentația de a reedita complet tot ceea ce a făcut guvernul, și nu va avea o astfel de tentație decît dacă participă la guvernare, are capacitatea de a influența și, cel mai important, va fi responsabilă. Deoarece dacă opoziția nu are acces real la putere, nu numai guvernul, ci și opoziția începe să se radicalizeze. Opoziția poate spune oricînd: „noi nu sîntem vinovați de nimic, de vină sînt neghiobii ăștia, iar acum vom face totul radical diferit”, a declarat Aleksei Arestovici.

Potrivit acestuia, de aceea opoziția este importantă fiind chintesența disidenței, chintesența criticii, semnalînd greșelile, astfel încît toată luema să fie „trează”.

„Reprezentarea reală a opoziției, puterea reală, împărțirea reală a responsabilității. Acesta este drumul nostru. Și cînd începem să o suprimăm, cînd folosim tentația corectitudinii noastre, corectitudinea slăbește”, a declarat fostul consilier al șefului Biroului președintelui Ucrainei.

7
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав