X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Ministrul Justiţiei despre extrădarea lui Şor: Cererea este în examinare la instituţiile statului Israel

8 feb. 2022,, 13:41   Politică
2796 6

Autorităţile de drept din R. Moldova au făcut demersurile corespunzătoare către statul Israel şi au solicitat extrădarea lui Ilan Şor. Despre acest lucru a vorbit ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, transmite Noi.md cu referire tvrmoldova.md.

„Noi, la Ministerul Justiţiei, avem dosarul extrădării lui Şor pentru că spre deosebire de alte cazuri Şor este condamnat în prima instanţă şi, potrivit legii, este competenţa justiţiei de a iniţia şi a solicita extrădarea şi cumva mingea este în terenul autorităţilor statului Israel de la care aşteptăm răspunsul. Am fost în Israel, am discutat cu ministrul Justiţiei, dar Ministerul Justiţiei din Israel nu are competenţa de a analiza şi de a lua decizii pe cazuri concrete. Cererea de extrădare este în examinare la instituţiile statului Israel şi urmează să ia o decizie şi să ne informeze pe noi”, a menţionat Sergiu Litvinenco.

Ministrul Justiţiei a fost solicitat să se refere şi la cazul extrădării lui Veaceslav Platon, Gheorghe Cavcaliuc şi Constantin Botnari, aflaţi în Marea Britanie.

„Sigur că extrădarea, în general, nu este o chestiune simplă şi nu doar în R. Moldova. Este o chestiune mai complicată, dar nu şi imposibilă. Eu am văzut că Procuratura depune anumite eforturi, face demersurile necesare, MAI prin intermediul Direcţiei care coordonează activitatea Interpol Moldova şi care are legături cu staff-ul central al Interpolului există anumite mişcări, vedem ce va face şi Interpolul pentru că aici sigur că contează şi demersurile R. Moldova, dar contează şi ce face această instituţie. De cazurile aşa numit „grupul Londra” este responsabilă Procuratura”, a menţionat ministrul Justiţiei.

„Problema noastră este că nu avem suficienţi oameni curajoşi în Procuratură şi în alte structuri, unde ar trebui să lucreze mult mai insistent, să pregătească foarte bine dosarele şi să ducă aceste cazuri mai repede către o finalitate, cu o condamnare sau conform legii. Sunt puţini procurori foarte bine pregătiţi şi curajoşi, sunt puţini judecători curajoşi. Asta este marea noastră problemă”, a opinat Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?