X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Michalko: Autoritățile au toate instrumentele pentru validarea alegerilor locale

2 noi. 2018,, 07:41   Politică
2128 6

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, declară că în mîinile autorităților moldovenești sînt toate instrumentele pentru corectarea situației legate de nevalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău.

Ambasadorul s-a referit și la instrumente legislative și administrative. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău, transmite IPN.

„Voința cetățenilor din Chișinău nu este respectată. Chișinăul nu are primarul pe care și l-a ales”, a spus șeful Delegației UE.

Ambasadorul UE spune că domeniul justiției din Republica Moldova trebuie să treacă printr-o reformă radicală profundă ca să fie asigurată independența justiției și aici sînt mai multe legi care trebuie adoptate. Potrivit lui, o parte dintre acestea au trecut prin Parlament, dar mai rămîn proiecte de lege neadoptate. „De exemplu, modificarea Constituției care ar aduce și mai multă independență judecătorilor nu a fost adoptată și acest proces se stagnează în Parlament. Este altă lege care este în proces de adoptare care este în Parlament. Dintotdeauna UE spune că aceste schimbări trebuie făcute pentru că ele sînt pentru cetățeni”, a menționat oficialul european.

Totodată, Peter Michalko spune că nu este suficientă adoptarea legilor, dar este necesară și aplicarea lor. „Judecătorii trebuie să aplice legislația existentă pentru protecția cetățenilor. Ca să nu vedem aceste excese de folosire a arestării preventive, care este în multe documente și din partea organizațiilor internaționale caracterizată ca una excesivă”, a declarat ambasadorul UE. Potrivit lui, există cazuri concrete cînd această măsură este folosită abuziv.

Despre ancheta privind frauda bancară oficialul european spune că autoritățile UE așteaptă ca aceasta să fie dusă pînă la capăt, ca banii să fie recuperați, iar cei responsabili de furt să fie puși după gratii: „Acest lucru este în mîinile Procuraturii, a Agenției specializate și, în cazul dosarelor care sînt în derulare, este și domeniul justiției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?