Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Macron i-a înmînat Maiei Sandu cea mai înaltă distincție al Franței

7 mar. 20:15   Politică
4069 5

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu se află în Franța, într-o vizită de lucru, la invitația omologului său francez.

Șefa statului a declarat că Franța și Președintele Macron, personal, sînt printre cei mai fermi susținători ai Moldovei, ai securității noastre, dezvoltării economice și a parcursului european.

„Astăzi am discutat despre viitorul Moldovei în Uniunea Europeană și pașii pe care îi facem în acest sens, un parcurs deplin sprijinit de Franța. De asemenea, am vorbit despre inițiative concrete pentru a stimula dezvoltarea economică a Moldovei, dinamiza comerțul și încuraja investițiile franceze în țara noastră. O atenție aparte am dedicat-o proiectelor comune care fac Moldova mai puternică, mai capabilă să facă față provocărilor de securitate, iar achiziționarea unui radar performant de la partenerii francezi este un recent exemplu al cooperării în acest domeniu”, a precizat Președinta.

Tot astăzi, Președinta Maia Sandu și omologul său francez au asistat la semnarea a două documente importante în domeniile apărării și cooperării economice. Noul acord de cooperare în domeniul apărării vine să actualizeze documentul semnat în 1998 și acoperă domenii importante pentru sistemul de apărare precum sînt politici de apărare, participarea în misiuni și operațiuni internaționale, tehnologiile informaționale și telecomunicațiilor militare, topografie militară, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară.

Foaia de parcurs privind cooperarea economică pentru 2024 - 2029 prevede acțiuni comune care vin să încurajeze creșterea investițiilor și a comerțului între țările noastre. Mai mult de două sute de companii franceze activează în Republica Moldova, aducînd beneficii ambelor economii. Pe măsură ce ne apropiem de Uniunea Europeană, lucrăm pentru a atrage și mai multe investiții franceze.


De asemenea, Președinta Maia Sandu și-a exprimat profunda recunoștință Președintelui Emmanuel Macron pentru susținerea fermă a drumului european al Moldovei, dar și al Ucrainei - cea care apără pacea noastră și a întregii Europe.

„În semn de înaltă apreciere a contribuției deosebite la consolidarea relațiilor de prietenie și cooperare moldo-franceze, pentru susținerea activă a procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și pentru eforturile dedicate restabilirii păcii pe continentul european, i-am conferit astăzi Excelenței Sale, Emmanuel Macron, cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii”, a declarat șefa statului. Un decret, în acest sens, a fost semnat în data de 4 martie 2024. În același timp, Președintele Macron i-a acordat șefei statului Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție a statului francez.

6
2
0
2
70

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?