X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Licitația de la Aeroport a ajuns în vizorul Procuraturii Anticorupție

11 apr. 20:08   Politică
2754 0

La începutul acestei luni, mai exact pe 3 aprilie, procurorii au intentat un proces penal în care sînt investigate mai multe fapte, inclusiv prin prisma abuzului de serviciu.î

Informația a fost oferită redacției noastre de către Procuratura Anticorupție, care nu a dat alte detalii.

Reprezentanții Agenției Proprietăți Publice nu au răspuns la apeluri pentru un comentariu. În schimb, purtătorul de cuvînt al Aeroportului a confirmat că procurorii au solicitat acte ce vizează licitația, precizînd că administrația oferă toate informațiile necesare anchetei, transmite protv.

APP a anuțat o nouă licitație în luna februarie, după ce prima a fost anulată pentru că s-au înregistrat doar două companii și pentru că ar fi fost unele carențe. Dată de depunere a dosarelor a fost prelungită, iar companiile înregistrate pot depune actele pînă pe 17 aprilie.

Amintim că AIC organizează o licitație pentru locațiunea activelor neutilizate, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, de la Aeroportul Internațional Chișinău.


După ce primul concurs de la aeroport, la care au participat doar două companii – Lagardere Travel Retail și LeBridge, a eșuat, noua administrație a Aeroportului a anunțat un nou concurs. De această dată, însă, singura companie care s-a înregistrat este Lagardere; iar, reieșind din acest fapt, termenul de înaintare a ofertelor în cadrul licitației a fost prelungit până la 15 aprilie 2024.

Mai multe persoane publice din societate consideră că licitația este trucată, deoarece favorizează un singur pretendent – Lagardere Travel Retail, care ar întruni toate condițiile de participare la concurs, care se regăsesc în caietul de sarcini. În noiembrie 2023, la Chișinău, a fost înregistrată o societate cu răspundere limitată – S.R.L. LAGARDERE TRAVEL RETAIL, într-un bloc din sectorul Buiucani, a cărei fondator este Lagardere Travel Retail Sas. Peste două luni, pe data de 18 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) și Aeroportul Chișinău au anunțat inițierea licitației.

În acest context, Consiliul Concurenței, într-o scrisoare adresată conducerii Aeroportului, a exprimat dubii și a cerut argumente solide care să susțină condițiile impuse participanților la licitație.

Deși de obicei, Agenția Proprietății Publice anunța informați despre desfășurarea licitațiilor de la Aeroportul Internațional Chișinău, acum, într-un răspuns pentru un activist civic, agenția dă de înțeles că nu are nici o legătură cu aceasta.

Totodată, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei a cerut Agenției Proprietății Publice să anuleze procedura de concesionare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău. Juriștii PDCM au depus o Sesizare la Procuratură pe faptul fraudării licitației de concesionare.

Partidul „Mișcarea Alternativa Națională”, condus de primarul Capitalei, Ion Ceban, a depus încă un denunț la CNA, în legătură cu noua licitație la Aeroportul Internațional Chișinău.

Recent, fostul vice-ministru al Justiției, Nicolae Eșanu, a declarat că organizarea unei licitații cu active ale statului într-un termen restrâns este o bătaie de joc, deoarece nu permite atragerea unor companii serioase, ci doar avantajează eventualii pretendenți care au avut din timp înțelegeri cu guvernarea."

7
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?