Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Legea privind utilizarea panglicii Sf. Gheorghe urmează să fie revăzută de Parlament

18 apr. 2023,, 17:04   Politică
3240 1

Majoritatea parlamentară intenționează să facă modificări la legea ce vizează purtarea panglicii bicolore și a însemnelor „Z” și „V”.

Viitorul proiect ar urma să clarifice aspecte ce vizează constatarea modalității de purtare a panglicii bicolore și a însemnelor „Z” și „V”, iar agenții constatatori vor putea aplica legea, a declarat pentru Radio Moldova, membrul Comisiei parlamentare Juridice, numiri și imunități, Vasile Grădinaru. Potrivit deputatului, noile ajustări vor fi făcute în timpul apropiat.

„După cum s-a exprimat CC este foarte dificil pentru organul constatator să stabilească care este scopul pentru care este purtat și cum ceasta poate fi demonstrat în instanță. Sigur că amenzile vor rămîne, pentru că scopul era descurajarea glorificării războiului și a agresiunii militare. Important este ca acum conform Hotărîrii Curții va trebui să constatăm această intenție de purtare a panglicii în scopul glorificării războiului și provocării spre război”, a afirmat membru comisiei juridice, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md

Este o încercare stîngace a majorității parlamentare de a dezbate acest subiect, după ce a fost pronunțată Hotărîrea Curții Constituționale, a declarat, deputatul socialist Vasile Bolea. Acesta susține că cetățenii poartă panglica bicoloră în semn de recunoștință față de oamenii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și nu pentru a promova mesaje agresive.

„Curtea Constituțională a stabilit clar neconstituționalitatea acelor prevederi care au fost introduse un an în urmă. Este o încercare stîngace a majorității parlamentare de a pune în discuție din nou această temă”, a precizat deputatul.


Amintim că, majoritatea parlamentară PAS a votat anul trecut o lege prin care interzice afișarea unor simboluri care promovează războiul, precum panglica Sf Gheorghe, literele Z și V.

La 11 aprilie, Curtea Constituțională a decis că utilizarea unor atribute sau simboluri echivalează cu exprimarea unei opinii, iar interdicția de a le utiliza limitează dreptul la libertatea de exprimare. Înalta Curte a mai constatat că, în legislația actuală, nu sînt expres prevăzute condițiile în care persoanele pot fi sancționate pentru asemenea încălcări.

0
0
0
0
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?