X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Curtea Constituțională răspunde criticilor venite din partea societății

12 apr. 2023,, 11:42   Societate
2915 1

Curtea Constituțională a Republicii Moldova își exprimă regretul urmare a atacurilor la adresa sa după ce a pronunțat hotărîrea privind utilizarea Panglicii "Sfîntul Gheorghe", a literelor Z şi V.

Într-o declarație publică, Curtea precizează că în adoptarea deciziilor sale se bazează nu doar pe prevederile Constituției, dar și pe jurisprudența Curții Europene, transmite Noi.md.

"Curtea nu poate decide cauzele în care sînt puse în discuție drepturile fundamentale bazîndu-se pe sentimentele populare", se arată în declarație.

Totodată, CCM a făcut unele clarificări privind hotărîrea adoptată la 11 aprilie, percizînd că este greșită afirmația precum că instanța a legalizat purtarea panglicii "Sfîntul Gheorghe".

"Curtea nu a „repus în drepturi”, nu a „legalizat” purtarea panglicii negru-oranj și a altor simboluri reglementate de legile contestate, astfel cum se propagă în spațiul public. Curtea a decis că sancționarea utilizării acestor simboluri este constituțională. Totuși, pentru a sancționa o persoană trebuie să se constate că simbolul a fost utilizat în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității", explică reprezentanții Curții.


Curtea mai precizează că prin decizia sa a stabilit că instituțiile statului trebuie să verifice contextul în care a fost utilizat un simbol și să constate scopul urmărit de persoana vizată. "Odată constatată urmărirea unui scop legitim pentru aplicarea sancțiunii, instanțele de judecată trebuie să aplice o pedeapsă proporțională cu gravitatea faptei".

În nota informativă de mai precizează că Înalta Curte s-a bazat și pe jurisprudența Curții Europene referitoare la simbolurile care au mai multe semnificații. Curtea a constatat că în majoritatea statelor care au interzis aceste simboluri, inclusiv în Ucraina, legea reclamă constatarea unui scop.

Mai mult, Curtea subliniază că legislatorul nu este împiedicat să adopte alte reglementări clare care oferă posibilitatea analizării circumstanțelor particulare ale fiecărui caz atunci cînd sînt interzise simbolurile asociate cu războiul din Ucraina.

6
0
0
0
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?