X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Kozak: Chișinăul a aprobat punctul privind menținerea pacificatorilor ruși

10 sep. 2018,, 18:20   Politică
4600 5

Punctul privind menținerea pacificatorilor ruși pe Nistru în perioada de tranziție a procesului de reintegrare a Moldovei nu a fost inclus în așa-numitul "Memorandum Kozak" în ultimul moment, dar a fost coordonat în prealabil cu Chișinăul oficial și parafat de partea moldovenească.

Acest fapt a fost menționat într-un interviu acordat ziarului „Moldavskie vedomosti“ de către Dmitri Kozak, în prezent vicepreședinte al guvernului rus, reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova.

Vorbind despre pregătirea documentului care ar fi trebuit să conducă la o soluționare definitivă a conflictului transnistrean, Dmitri Kozak a negat zvonurile că în foaia de parcurs a reintegrării Republicii Moldova, cunoscută astăzi sub denumirea de „Memorandumul Kozak”, a fost inclus în ultimul moment un paragraf în care se menționează că contingentul militar rus trebuie să rămînă pentru o anumită perioadă pe teritoriul Transnistriei.

„În realitate, nu este adevărat că acest lucru a fost neașteptat sau a apărut în ultima clipă etc. Deoarece această propunere a fost făcută cu 2 săptămîni înainte de tristul, din păcate, sfîrșit al procesului de negociere“, a menționat Dmitri Kozak.

Potrivit lui, ideea menținerii pacificatorilor ruși pe Nistru a venit din partea Tiraspolului. „Chișinăul și Tiraspolul tot timpul făceau concesii, ajungeau la anumite înțelegeri. Chișinăul a înaintat, de exemplu, propuneri de consolidare a pozițiilor guvernului central în domeniul controlului vamal, al aplicării legii etc. Ca răspuns, Tiraspolul prezenta noi inițiative suplimentare.


Politicianul rus a adăugat că, atunci cînd se luau unele decizii, cînd Chișinăul semna documente, acest lucru se făcea conștient, cu înțelegerea faptului care va fi răspunsul la astfel de decizii în lume.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?