COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 003 660   INFECTAȚI 400 585(+3907)   TRATAȚI 369 139     DECESE 10 488(+18)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7918
Criza energetică stiri: 533

Implementarea votului electronic, subiect de discuții la CEC

13 mai. 2021,, 12:15   Politică
1579 0

Președintele CEC, Dorin Cimil și Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi au avut o întrevedere cu reprezentanții Comisiei electorale a regiunii Leningrad, lui în persoana Președintelui instituției Lebedinsky Mihail, a Secretarului Parshikov Serghei și Baev Vyacheslav, membru.

Temele abordate de către interlocutori se află pe agenda de lucru a autorităților electorale și sunt incluse și în planul strategic al Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova pentru perioada 2020-2023.

Astfel, a fost analizată, la modul practic, perspectiva implementării votării electronice în condițiile în care, în perioada 12-14 mai, în Federația Rusă are loc testarea la nivel național a acestui mecanism de vot. Menționăm că la acțiune vor participa peste 2 300 000 de persoane, aceasta fiind cea mai mare testare a votării la distanță realizată în lume.

De asemenea, colegii din Federația Rusă au prezentat mai multe detalii privind mecanismul de depunere a sesizărilor din partea observatorilor prin intermediul Sistemului informațional ELORIS. Sistemul reprezintă o platformă complexă de observare a desfășurării procesului electoral în toate secțiile de votare prin monitorizarea video a operațiunilor electorale din ziua alegerilor. Totodată, acesta include mecanisme de înregistrare și evidență a plângerilor și contestațiilor depuse în ziua alegerilor, fapt ce permite examinarea și soluționarea acestora în mod operativ.

Alte tematici discutate s-au referit la implementarea sistemului de scanare digitală a semnăturilor alegătorilor pentru identificarea acestora în vederea votării și combaterea fake news privind activitatea organelor electorale.


Menționăm că în perioada 13-14 mai, delegația CEC urmează să participe a la Conferința științifico-practică ”Tehnologiile procesului electoral și monitorizării alegerilor”. Evenimentul este organizat de Consiliului Adunării Interparlamentare a Statelor-membre ale CSI, la Sankt-Petersburg (Federația Rusă).

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X