Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Grigoriu: Audierea lui Platon în cadrul Comisiei Laundromat e imposibilă

18 iun. 2021,, 10:30   Politică
3703 2

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă în cazul Laundromatului rusesc, Inga Grigoriu, anunță că audierea lui Veaceslav Platon este imposibilă, și asta pentru că termenul de activitate a comisiei a expirat.

Potrivit deputatului, Comisia deja nu mai poate face audieri, lua anumite decizii, decît să înregistreze raportul final pe care ar urma să-l prezinte în plenul Legislativului.

Contactată de Deschide.MD, Inga Grigoriu a declarat că membrii Comisiei „Laundromat” s-au întrunit ieri în cadrul ședinței în vederea aprobării raportului final și a hotărîrii cu privire la raportul elaborat de comisie. Inițial, menționează parlamentara, acesta a fost singurul punct de pe ordinea de zi, însă, suplimentar, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a propus audierea lui Veaceslav Platon, „precum că cel din urmă insistă foarte mult să fie audiat”.

„Noi am explicat anterior atît lui Platon, cît și deputaților că Comisia parlamentară de anchetă nu are atribuții în vederea audierii persoanelor învinuite în anumite dosare.

Mai mult ca atît, avem un răspuns din partea Procuraturii Generale prin care se indică faptul că lui Veaceslav Platon îi sînt adresate învinuirile de către organele Procuraturii din Federația Rusă care se solicita asistență juridică internațională de la omologii din R.Moldova ca acestea să îi prezinte lui Platon învinuirile care îi sînt aduse.


Vă amintesc că este și comunicatul Ministerului de Interne din Rusia cu privire la persoanele anunțate în căutare. Este vorba despre Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi”, a declarat ea.

Inga Grigoriu a precizat că a adus la cunoștința membrilor comisiei că o instituție parlamentară, o comisie parlamentară de anchetă și-ar depăși atribuțiile dacă îl va audia pe Platon.

„Sînt mai multe persoane suspecte, bănuite, învinuite în acest dosar. După părerea mea, noi ne-am depăși atribuțiile și am face o imixtiune în justiție, în cazul cînd Procuratura are acest dosar în lucru și noi nu putem să substituim o anchetă oficială care, sper eu, că continuă, așa cum au promis reprezentanții Procuraturii”, susține deputatul.

Totuși, cu votul a 4 deputați din cei 6 prezenți (Bogdan Țîrdea și Alexandr Suhodolski (PSRM), Denis Ulanov „ȘOR”) și Vladimir Cebotari („Pro Moldova”) s-a hotărît audierea lui Veaceslav Platon. Inga Grigoriu (Platforma DA) și Dumitru Alaiba (PAS) au fost împotriva acestor audieri.

Președintele Comisiei de anchetă a atras atenția și asupra faptului că, la această oră, Comisia nu mai poate face audieri, lua anumite decizii, decît înregistrarea raportului.

„Am spus colegilor acest argument că nu mai putem face audieri în cadrul comisiei. Avînd termen de activitate expirat, noi trebuie să ne pregătim pentru aprobarea raportului. Sper ca colegii într-un final vor asculta argumentele mele și vor semna pentru înregistrarea acestui raport.

Noi vom nota printr-un proces verbal și pozițiile lor , precum că au solicitat audierea lui Platon, dar în virtutea termenului de activitate a comisiei, nu știu dacă va mai fi posibil acest lucru.

Nu ne rămîne decît să înregistrăm proiectul și să solicităm Biroului Permanent al Parlamentului să convoace ședința plenară pentru a da citirii acest raport”, a precizat ea.

Inga Grigoriu a menționat că raportul respectiv este unul de importanță majoră: „Este un caz prin care nu ar mai trebui să treacă R.Moldova”.

Amintim că președintele Comisiei parlamentare de anchetă „Laundromat", Inga Grigoriu, a publicat miercuri, 16 iunie, mai multe documente care lasă de înțeles că frauda bancară a început încă din 2010 și anume atunci cînd persoane apropiate lui Veaceslav Platon au luat mai multe credite neperformante. Mai mult, Grigoriu a publicat documente din care relevă că anume controversatul om de afaceri a fost implicat în „Laundromatul rusesc”.

Ulterior, Platon a sunat-o pe Grigoriu pentru a-i cere socoteală după ce aceasta a publicat documente şi a declarat că deţine şi alte dovezi despre implicarea lui în Laundromatul rusesc şi devalizarea sistemului bancar moldovenesc.

Deputata a precizat că Platon a numit-o urît şi a acuzat-o că este mincinoasă.

De menționat că din componența Comisiei „Laundromat” fac parte 6 deputați: Inga Grigoriu (Platforma DA), Dumitru Alaiba (PAS), Alexandr Suhodolski și Bogdan Țîrdea (PSRM), Denis Ulanov (ȘOR) și Vladimir Cebotari (Pro Moldova). Deputatul PDM, Ludmila Guzun, s-a stins din viață.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?