Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4025

Platon: "Prin cumpărarea gazelor naturale mai scumpe, cetățenii moldoveni au fost jefuiți de peste 70 de milioane de euro"

1 feb. 15:30   Economie
4895 0

Peste 70 de milioane de euro au fost furate de la cetățenii moldoveni prin cumpărarea de gaze naturale mai scumpe.

Despre aceasta a relatat omul de afaceri Veaceslav Platon, care a spus că presupunerile sale inițiale în acest sens au fost confirmate de una dintre cele mai importante companii de consultanță din lume în domeniul petrolului și gazelor naturale TWCOG, a cărei expertiză privind achizițiile de gaze de către Energocom a publicat-o pe internet.

Veaceslav Platon a explicat că TWCOG a analizat datele oficiale privind achizițiile de gaze și a constatat că din 43 de tranzacții doar 7 au fost efectuate la prețul pieței, în timp ce 36 de tranzacții au fost mai mari decît prețul de pe pieță. De exemplu, în zilele în care gazul a costat 27 de euro pentru 1 MWh la bursă, acesta a fost cumpărat la prețul de 90-93 euro, iar cînd a costat 33 de euro la bursă a fost cumpărat la prețul de 94 de euro. Astfel, ei "făceau un profit" de 3-4 milioane de euro pe zi din achizițiile de gaze, iar într-o zi "profitul" s-a ridicat la 17 milioane de euro.

"Autoritățile au considerat că un profit de 300% este normal? Cum să nu observi că prețul diferă de trei ori față de prețul la bursă?! Nu v-a îngrijorat o asemenea diferență?", a remarcat Viaceslav Platon.

Omul de afaceri a subliniat că autoritățile neagă permanent acuzațiile că au cumpărat gaze prea scumpe în detrimentul intereselor cetățenilor, spunînd că nu este adevărat, toată lumea minte, toată lumea a fost cumpărată. Prin urmare, el a decis să solicite o expertiză privind achizițiile de gaze de către Energocom de la TWCOG, una dintre cele mai importante companii de consultanță în domeniul petrolului și gazelor din lume. Printre altele, această companie a oferit consultanță și Comisiei Europene. "Fără a ne limita la atît, am decis să comandăm auditul tranzacțiilor la alți doi mari granzi ai consultanței energetice mondiale", a declarat Viaceslav Platon.


Potrivit lui, expertiza suplimentară va pune capăt oricăror încercări de a pune la îndoială evidența faptului că de la moldovenii săraci au fost furate pentru gaze peste 70 de milioane de euro, în timpul celei mai grave crize economice și va fi imposibil de negat faptele și realitatea. Omul de afaceri și-a exprimat indignarea că autoritățile au "profitat" de pe urma nenorocirii oamenilor: "Cînd criza mondială a lovit toate țările europene și prețurile au crescut, băieții din Moldova, folosindu-se de fluctuațiile de preț la bursă, au început să perceapă dobînzi nebune, ceea ce i-a îmbogățit foarte mult.

Veaceslav Platon a declarat că echipa sa va sesiza toate țările și oficialii acestora despre activitatea coruptă a autorităților din Moldova și va solicita intentarea de dosare penale în Marea Britanie, Germania și SUA. El a explicat că Germania și SUA au alocat bani pentru despăgubiri, care au fost furați parțial prin intermediul Energocom. "Vom anunța toate publicațiile de top din lume că a doua "istorie de succes" a Moldovei s-a încheiat cu un colaps, la fel ca și prima", a declarat omul de afaceri.

În același timp, a spus el, principalele concluzii ar trebui să le tragă poporul Moldovei, iar oamenii sînt obligați să privească la rece faptele indiscutabile și să recunoască că au căzut sub influența unor escroci talentați. Oamenii ar trebui să înceteze să mai gîndească în termeni cred-nu cred, și să facă concluzii bazate pe fapte, dovezi și calculator. Viaceslav Platon a atașat expertiza oficială privind cazul furtului de gaze - un document oficial al TWCOG tradus în trei limbi.

51
2
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?