X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Gavrilița: ”O extindere a războiului în R. Moldova ar declanșa o implicare mult mai largă a mai multor state”

6 mai. 2022,, 17:15   Politică
3590 0

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a răspuns la întrebarea dacă mai există riscul implicării Republicii Moldova în războiul care se desfășoară în prezent în țara vecină.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Europalibera.org, scrie point.md

”Evident că avem îngrijorări și există riscuri, pentru că avem regiunea transnistreană, care este o regiune separatistă, un teritoriu pe care nu-l controlează autoritățile centrale și unde avem o armată străină, armata Rusiei, deci una din țările implicate în război și evident că aceasta creează anumite riscuri și din perspectiva Ucrainei, și din perspectiva malului drept”, a menționat Gavrilița.

Prim-ministrul a dat asigurări cetățenilor că la momentul actual analiza noastră nu arată riscuri iminente de extindere a războiului pe teritoriul Republicii Moldova, fie pe malul drept, fie pe malul stîng.

De asemenea, oficialul a propus să chibzuim asupra faptului ”ce ar însemna în plan global extinderea acțiunilor militare sau a războiului pe teritoriul Republicii Moldova, chiar dacă este teritoriu necontrolat”.


”Aceasta ar însemna că în război este implicată o țară neutră, care niciodată nu și-a dorit și nu a făcut eforturi pentru aderarea la NATO. Și gîndiți-vă la opinia publică europeană, ce s-ar întîmpla, care ar fi reacțiile, noi avem și un număr mare de cetățeni cu dublă cetățenie și au cetățenia României, un stat membru UE, un stat membru NATO, deci toată lumea ne ajută să urmărim cu atenție această situație. Noi, guvernul, întreprindem toate eforturile diplomatice pentru ca situația să rămînă calmă și să nu permitem escaladarea acțiunilor militare pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat prim-ministrul.

În același timp, Gavrilița a menționat că dacă Moldova se va pomeni atrasă în război, atunci fără ajutorul partenerilor noștri nu va rezista mult timp.

”Eu nu vreau să discut scenarii ipotetice. Este clar că noi nu rezistăm mult timp fără ajutorul partenerilor noștri. În același timp, riscuri iminente nu există și implicarea Moldovei în război ar însemna o implicare mult mai largă a mai multor state”, a declarat Gavrilița.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?