Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Gavrilița: Nu avem nevoie de un simbol folosit în război pentru a celebra pacea

6 mai. 2022,, 11:57   Externe
3815 0

Premierul Natalia Gavrilița spune că decizia Adunării Populare a Găgăuziei cu privire la panglica Sfîntului Gheorghe nu este o lege care poate fi adoptată, fiind în contradicție cu legislația națională. Dincolo de aspectele juridice, este important ca cetățenii să înțeleagă că acest simbol este utilizat acum într-un război, iar noi nu avem nevoie de această panglică pentru a celebra pacea, transmite IPN.

„De fapt, este vorba despre două acte juridice – o lege și o hotărîre. Hotărîrea deja a fost publicată și a fost și suspendată acțiunea acestei hotărîri. Legea încă nu a fost publicată, deci încă nu a fost atacată de oficiul teritorial. Dar, dincolo de aceste detalii juridice, ceea ce este important ca toți cetățenii să înțeleagă este că acest simbol, această panglică este utilizată acum într-un război activ între Rusia și Ucraina. În Ucraina este o adevărată tragedie și catastrofă, mor civili, mor femei, mor copii și cei care au intrat în Ucraina folosesc această panglică”, a declarat premierul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Natalia Gavrilița susține că pe 9 mai cetățenii Republicii Moldova vor celebra sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial și instaurarea păcii pe continentul european. „Eu mă gîndesc cum celebram 9 mai cu familia, cînd era în viață bunelul care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Nu era nici urmă de această panglică și, oricum, noi celebram că a rămas în viață, celebram că este pace, ne rugam pentru pace de fiecare dată. Deci, noi nu avem nevoie de această panglică, care acum este o panglică a războiului, pentru ca să celebrăm pacea. Și eu cred că foarte mulți cetățeni își dau seama despre acest lucru, nu este vorba despre etnie, naționalitate”, explică șefa cabinetului de miniștri.

„Uitați-vă că țări din Asia Centrală, cum ar fi Kîrgîzstanul, Kazahstanul, au interzis panglica și chiar au interzis parada sau manifestațiile de 9 mai doar pentru că nu este momentul potrivit. Deci, nu dansezi la înmormîntarea vecinului, este o chestie de bun-simț să celebrăm altfel, să celebrăm prin simbolurile păcii și nu prin simbolurile războiului. Și este foarte important ca fiecare cetățean să înțeleagă acest lucru, noi sîntem într-o situație de urgență, avem dreptul să oprim manifestațiile publice, nu le oprim, noi nu oprim celebrarea zilei de 9 mai ca o zi în care s-a instaurat pacea”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Premierul afirmă că, pe 9 mai, forțele de ordine vor face tot posibilul pentru a evita provocările și pentru a asigura ordinea publică. „Dacă ne uităm la lege, sancțiunea pentru utilizarea acestei panglici este amenda sau lucrul în folosul comunității. Noi trăim într-o lume modernă, avem înregistrări video, avem capacitatea de a sancționa nu neapărat acolo pe loc, pentru că, evident, dacă este o aglomerare de oameni n-o să-i sancționezi pe toți odată și n-o să provoci mulțimea, dar sînt posibilități de a-i sancționa altfel”, a notat premierul.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?