Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dorin Recean vine astăzi în Parlament pentru a cere vot de încredere pentru Guvernul său

16 feb. 2023,, 07:43   Politică
2793 0

Premierul desemnat, Dorin Recean, va prezenta programul de activitate și componența viitorului cabinet de miniștri în plenul Parlamentului, la ședința plenară de astăzi care va începe la ora 10:00.

Biroul permanent s-a convocat ieri și a aprobat ordinea de zi a ședințelor în plen, care urmează să fie convocate în perioada 16 februarie – 2 martie.

Ordinea de zi include mai multe inițiative legislative, care vor fi examinate în prima lectură: proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă, inițiativa legislativă pentru modificarea unor acte normative conexe domeniului de guvernanță participativă și al pieței de capital, modificarea Legii cu privire la eficiența energetică, precum și accederea Republicii Moldova la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale.

În aceeași perioadă, deputații vor examina, în a doua lectură, inițiativa legislativă elaborată cu scopul de a stimula comerțul electronic și cea care prevede modificarea condițiilor de stabilire și acordare a ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului. Tot în lectura a doua vor fi examinate modificări la Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, la Legea cu privire la patenta de întreprinzător și la Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.

De asemenea, parlamentarii vor examina proiectul de hotărîre privind încetarea calității de membru al Comisiei Electorale Centrale și vor audia Raportul auditului conformității asupra cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligații de serviciu public, precum și la întreprinderile înrudite.


De menționat că zece miniștri din Guvernul Gavrilița, dar și vicepremierul pentru Reintegrare rămîn și în Guvernul Recean. Alexei Buzu rămîne ministru al Muncii, Ala Nemerenco rămîne ministră a Sănătății, Dumitru Alaiba își păstrează fotoliul de ministru al Economiei, Anatol Nosatîi va fi, în continuare, ministru al Apărării, Vladimir Bolea va rămîne ministru al Agriculturii, Rodica Iordanov la Mediu, la fel cum Anatolie Topală, Nicu Popescu, Ala Revenco și Sergiu Prodan își păstrează portofoliile de la Educație, Externe, Interne și Cultură. Oleg Serebrean rămîne vicepremier pentru reintegrare și în Guvernul Recean.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, va prelua și fotoliul de vicepremier.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale condus pînă acum de Andrei Spînu va fi divizat, iar componenta de energetică va fi transmisă unui alt minister. Victor Parlicov va fi noul ministru al Energiei, în timp ce ministru al Infrastructurii va fi Lilia Dabija, actualul secretar general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Teritoriului (MIDR). Veronica Sirețeanu-Vragaleva va fi ministra Finanțelor în timp ce Veronica Mihailov-Moraru va fi noua ministră a Justiției.

2
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?