COVID-19 : VACCINAȚI 1 006 241  INFECTAȚI 412 231 (+2834)   TRATAȚI 371 836     DECESE 10 542(+20)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 547
Coronavirus stiri: 7940

Discursul Maiei Sandu la Adunarea Generală a ONU a fost unul academic. Opinie

4 oct. 2021,, 11:30   Politică
1936 5

Discursul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Adunarea Generală a ONU de la New York, a fost unul academic și nu s-a limitat doar la cererea de retragere a trupelor rusești. Acesta conținea patru subsecțiuni și a fost interesant pentru politologi, dar trebuie să așteptăm să vedem ce continuare va avea acest discurs în politica noastră internă și externă.

Această opinie a fost exprimată de către deputatul în Parlamentul Republicii Moldova din partea partidului "Acțiune și Solidaritate" (PAS), Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii "Interviu" cu Nina Dimoglo, transmite Noi.md.

El a menționat că în discursul șefului statului moldovenesc au existat patru subsecțiuni: solidaritatea internațională, solidaritatea în lupta împotriva coronavirusului și schimbărilor climatice, problema securității regionale, protecția democrației și lupta împotriva corupției.

"În cadrul dezbaterii problemelor de securitate regională, Maia Sandu s-a axat pe soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și a menționat necesitatea retragerii trupelor ruse și lichidării depozitului de muniții din Colbasna. În a patra secțiune, ea a confirmat poziția că democrația este o valoare universală, iar corupția este o amenințare la adresa democrației și a statului de drept. A fost într-o oarecare măsură un discurs academic și este naiv să ne așteptăm ca discursul Președintelui Republicii Moldova să schimbe cursul istoriei lumii. Dar ar fi ciudat dacă Maia Sandu, în calitate de președinte al țării, nu ar fi atins subiectul retragerii trupelor rusești de pe teritoriul Moldovei și eliminării depozitelor de muniție, deoarece prezența lor în țară nu rezolvă nimic, ci doar agravează problema care ar fi putut fi înlăturată cu mult timp în urmă", a spus Oazu Nantoi.

Potrivit lui, problema conflictului transnistrean există din punct de vedere juridic începînd cu 2 septembrie 1990.


Deputatul PAS a declarat că rămîne optimist și crede că va veni momentul în care puterea constituțională va trece de la vorbe la acțiuni pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean.

El a atras încă o dată atenția asupra faptului că Adunarea Generală a ONU este doar o tribună de la care sînt exprimate zeci de discursuri.

"Și discursul Maiei Sandu acolo a avut un astfel de mesaj, dar nu are anumite consecințe concrete. Nimic se întîmplă nimic ieșit din comun. Cele patru secțiuni ale discursului ei prezintă interes pentru politologi, dar ar trebui să așteptăm să vedem ce continuare va avea acest discurs în politica noastră internă și externă", a spus Oazu Nantoi.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X