X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dimitri Diacov: Ne așteaptă o "foarte mare veselie""

17 mar. 14:00   Politică
8234 0

Republica Moldova trebuie să revină la modelul alegerii președintelui în parlament pentru a evita o campanie electorală încinsă în acest an, să aleagă șeful statului în parlament și să se pregătească pentru noi alegeri parlamentare anul viitor.

Această opinie a fost exprimată de fostul președinte al Parlamentului, fost președinte de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dmitri Diacov, în cadrul emisiunii "Fără cravată cu Alexandr Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a menționat că altfel, în toamna acestui an, ne așteaptă pe toți o foarte "mare veselie" numită alegeri prezidențiale și este greu de imaginat care va fi atunci situația în țară, avînd în vedere că în martie este deja foarte încinsă și nu se știe în ce s-ar putea transforma totul.

"Uitați-vă care este situația acum, cum se interpretează toți unul pe altul, se "toarnă" reciproc și așa mai departe, iar mai aproape de toamnă va fi o "veselie" greu de imaginat. Plus, acest lucru mai înseamnă cheltuieli mari. Dar mai devreme sau mai tîrziu se poate transforma în ceva rău", a spus Dmitri Diakov.

El a amintit că în 2009, cînd Partidul Comuniștilor era la putere, comuniștii conduceau, administrau, țineau totul în mînă și nu exista un astfel de antagonism, dar după alegeri brusc totul a izbucnit, s-a revărsat și s-a ajuns la faptul că două clădiri din centrul capitalei - administrația prezidențială și parlamentul - au devenit nefuncționale.


"Mai devreme sau mai tîrziu, aceeași ciocnire între masele nemulțumite și autorități poate avea loc. Nu ar fi mai bine să evităm o campanie electorală încinsă în acest an, să alegem pașnic și calm președintele în parlament, iar anul viitor să ne pregătim pentru alegerile parlamentare? Iar partidul care va lua majoritatea sau o coaliție de partide va crea un nou guvern", a declarat fostul președinte al Parlamentului și fost președinte de onoare al Partidului Democrat din Moldova.

În opinia sa, această variantă este teoretic posibilă, dar practic este foarte greu de imaginat.

Dimitri Diacov a atras atenția asupra marelui antagonism existent astăzi între forțele politice din țară.

"Avem o 'bătaie' în fiecare seară. Cît mai avem pînă la alegeri? Jumătate de an sau mai mult, și există o astfel de escaladare, temperatura crește. Și, în plus, situația din regiune nu este deloc calmă. Avem nevoie de toate astea?", s-a întrebat politicianul.

El a remarcat că această incendiere a spiritelor menține societatea într-o tensiune constantă și are un anumit efect. În opinia politicianului, poate că este favorabil cuiva.

Dmitri Diacov a mai subliniat că, dacă președintele este ales prin sufragiu universal, acesta ar trebui să dispună de mai multe competențe, fiind șeful puterii executive. Dar în țara noastră, președintele este ales prin vot universal, dar, în același timp, are atribuții limitate în condițiile unei republici parlamentare.

Politicianul a remarcat că însuși faptul de a alege președintele prin vot universal direct pare să-l împingă pe șeful statului să conducă, să fie un șef, să fie responsabil pentru starea de lucruri din țară. Deși nu are astfel de puteri, iar președintele ar trebui în primul rînd să stabilească un dialog între ramurile puterii, fracțiunile parlamentare, să fie principalul reprezentant al întregii societăți, un arbitru, să fie responsabil pentru climatul din țară, să garanteze aplicarea Constituției în țară, pentru dialog, pace și calm.

"Și de ce avem nevoie de această figură nominală a președintelui, care are funcții reduse, dar mental oamenii îl percep pe președinte ca pe un superior? Eu sînt absolut convins că Republica Moldova trebuie să revină la ideea alegerii președintelui în Parlament, la modelul parlamentar de alegere a șefului statului", a declarat Dimitri Diacov.

3
3
1
4
60

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?