X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Deputat: Criticile aduse ministrului Spînu sînt nerezonabile

12 ian. 2022,, 14:39   Politică
2347 10

R.Moldova este în continuare într-o criză a gazelor naturale care se va încheia atunci cînd prețul european la gazele naturale va coborî la niveluri normale, afirmă deputatul PAS Radu Marian.

El afirmă că prețul de piață la gaze naturale este de 5 ori mai scump decît era înainte de pandemie (aprx. 1000 USD/mia m3 acum, versus 200 USD pînă la pandemie - foto), iar in decembrie a ajuns chiar și la 2200 dolari, de unde rezultă și un preț mai ridicat de achiziție pentru ianuarie 2022.

Potrivit lui Radu Marian, chiar dacă Moldovagaz procură gaze naturale după o formulă relativ avantajoasă, aproximativ 1/3 din prețul pe care îl plătesc cetățenii este influențat de prețul de piață europeană.

În acest context, Moldova este extrem de vulnerabilă la capitolul gaze naturale, iar problema nu poate fi rezolvată peste noapte, mai explică deputatul pe rețelele de socializare.

"Avînd în față această situație, sînt nerezonabile criticile aduse ministrului Spînu. Și noi vrem publicarea contractului și mai ales a formulei de calcul, dar Republica Moldova nu deține controlul asupra Moldovagaz, sau a Gazprom. Acest contract a fost întotdeauna secretizat, dar chiar și așa, guvernul deja a făcut toate demersurile necesare și a cerut părților să publice formula.


Cu toți vrem un preț mai bun decît cel de pe piață, dar acest lucru ar însemn să facem anumite concesii „necomerciale” care sînt inacceptabile pentru Republica Moldova și care ar compromite substanțial reformele din țara noastră.

Mai mult decît atît, această condiție de achitare a gazului consumat pentru prima jumătate a lunii, care e prezentă în contract din 2006, a început a fi aplicată acum. Există anumite circumstanțe și schimbări de atitudine pe care trebuie să le navigăm. Cel mai rău este ca într-o astfel de situație, să tratăm lucrurile în mod superficial", a menționat el.

Deputatul a lansat un apel la solidaritate, precizînd că de acest impas „se bucură doar cei care vor răul Republicii Moldova, cei care au furat țara pînă acum”.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?