Transnistria stiri: 1328
Eurovision stiri: 495

Delegația Republicii Moldova cere Tiraspolului să elimine posturile ilegale din Zona de Securitate

13 oct. 2022,, 16:41   Politică
2455 0

La 13 octombrie curent, în orașul Bender s-a desfășurat ședința săptămînală a Comisiei Unificate de Control. În urma discuțiilor, delegația Republicii Moldova a înaintat noi propuneri, prin care și-a reafirmat poziția privind eliminarea posturilor ilegale, exprimîndu-și îngrijorarea că acestea sunt un pericol vădit pentru viața oamenilor.

„În context, a fost elucidată o consecință tragică a posturilor instalate abuziv în Zona de Securitate, fiind vorba despre accidentul rutier din 8 octombrie 2022 cînd, pe timp de noapte, un automobil s-a izbit violent în blocurile de beton de la un asemenea post ilegal amplasat pe carosabil la intrarea în orașul Rîbnița. Drept urmare, conducătorul auto a decedat pe loc, iar pasagera a ajuns la spital cu traume grave.

Astfel, pericolul posturilor abuzive a fost demonstrat, cu regret, și de acest caz soldat cu victimă umană”, comunică Delegația R. Moldova.

În adresarea sa delegația Republicii Moldova a făcut apel către toți participanții la lucrările Comisiei Unificate de Control să dea apreciere justă acțiunilor unilaterale care au provocat tragedia și să oblige structurile de forță transnistrene să-și retragă posturile din aria de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Amintim că în aprilie 2022, structurile de forță transnistrene, sub pretextul de „amenințare teroristă”, au amplasat pe trasee și în localitățile situate în Zona de Securitate circa 50 de posturi noi completate cu personal înarmat.


Prezența posturilor a fost documentată de observatorii militari ai Comandamentului Militar Întrunit, dar și de echipele de monitorizare ale Misiunii OSCE în Moldova.

Tiraspolul, însă, refuză de a se conforma actelor misiunii de menținere a păcii și se împotrivește atingerii unui consens în aprobarea unei soluții care să pună capăt încălcărilor.

Misiunea OSCE, care a efectuat pe perioada lunii septembrie curent 32 de deplasări de monitorizare în perimetrul Zonei de Securitate, a confirmat prezența personalului înarmat a structurilor de forță transnistrene.

În cadrul reuniunii de lucru a Comisiei Unificate de Control, desfășurate la 6 octombrie curent în orașul Bender, subiectul principal a fost identificarea soluțiilor care să asigure remedierea problemei posturilor instalate abuziv în Zona de Securitate.

Asemenea posturi au fost fixate inclusiv de Misiunea OSCE care a efectuat pe perioada lunii septembrie curent 32 de deplasări de monitorizare în perimetrul Zonei de Securitate.

Astfel, reprezentanții Misiunii OSCE au confirmat prezența personalului înarmat subordonat Tiraspolului, blocurilor de beton, sacilor cu nisip la intrările/ieșirile din preajma localităților, în orașul Bender au observat posturi mobile ale structurilor de forță transnistrene, la fel cu personal înarmat. Adițional, au fost depistate module pentru personalul posturilor în teritoriul localităților Gîsca și Proteagailovca.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?