X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

De ce procesul de evaluare a judecătorilor a întîrziat cu aproape un an? Iată ce spune șeful Comisiei Pre-vetting

2 mar. 2023,, 22:15   Politică
2945 0

Expertul olandez care conduce așa numita Comisie pre-vetting, Herman von Hebel, șeful Comisiei Pre-vetting a explicat în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV de ce procesul de evaluare a judecătorilor a întîrziat cu aproape un an, transmite realitatea.

„Cred că cuvîntul „întîrziere” nu este potrivit aici. Din ceea ce cunosc, domnul ex-ministru al Justiției își dorea ca acest proces să aibă loc cît mai curînd, deoarece cetățenii RM își doresc acest lucru. Și era justificat acest lucru, dar pentru noi era important, din prima zi realizăm un proces corect, să ne asigurăm că candidații sînt asigurați în mod corespunzător, că adresăm toate întrebările necesare și că noi membrii comisiei, atît cei naționali, cît și cei internaționali, sîntem convinși de faptul că un candidat poate promova sau nu poate promova evaluarea. Acest lucru necesită un volum enorm de analiză a informației. Informația nu era disponibilă întotdeauna în enegleză, de aceea unele documente foarte importante trebuiau să fie traduse: A trebuit să discutăm între noi lucrurile care sînt importante, care sînt standardele conform legii. Noi am început de la zero. Acum lucrurile au loc mult mai repede. Cel mai important lucru este să ne asigurăm că procesul este minuțios, că săpăm adînc, că identificăm problemele existente, că vedem care candidați pot să promoveze evaluarea, că sînt curați, că au etică, la care analiza financiară demonstrează că nu sînt implicați în corupție”, a declarat Herman von Hebel.

„Trebuie să facem asta corect și o dată, pentru că nu poți să repeți acest proces peste 4-5 ani. Dacă îl faci acum, mai bine îl faci corect, pentru că altfel nu are sens”, a adăugat expertul olandez.

Comisia de pre-vetting, care examinează profesionalismul și integritatea candidaților la funcția de membru CSM și CSP, este creată din 3 membri numiți de fracțiunile parlamentare și 3 membri delegați de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

0
1
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?