Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4027

De ce Moldova mică și săracă are nevoie de UE

29 iul. 2023,, 12:30   Politică
5232 0

Uniunea Europeană este interesată de dezvoltarea Republicii Moldova ca țară democratică și prosperă, deoarece vede în Moldova un viitor membru al UE.

Declarația a fost făcută de șeful Delegației UE în Moldova, Janis Mažeiks, într-un interviu pentru Noi.md.

El a remarcat efectul pozitiv al aderării la UE, citînd exemplul țării sale de origine, Letonia.

Atunci cînd Letonia a devenit candidat la aderarea la UE, produsul intern brut pe cap de locuitor era de 33% din media europeană, iar acum este mai mult de 70% din media UE și continuă să crească.

"Acum, Moldova se află în aceeași situație. În prezent, PIB-ul pe cap de locuitor al Letoniei ajunge la peste 70% din media UE și continuă să crească. Acest lucru a fost posibil datorită abordării Uniunii Europene de a oferi statelor membre mai puțin dezvoltate un ajutor suplimentar pentru ca acestea să ajungă mai repede la medie. Așadar, cred că aderarea la UE va contribui la bunăstarea oamenilor din Moldova ", a subliniat Janis Mažeiks.


La întrebarea de ce o țară atît de mică și nu prea bogată, cu o populație în scădere, cum este Moldova, are nevoie de UE, oficialul european a subliniat că UE acționează pe baza valorilor.

"Așa cum cetățenii Republicii Moldova au sprijinit 100 de mii de refugiați ucraineni, fără să se întrebe ce beneficii vor obține de pe urma lor, ci pur și simplu pentru că așa era corect, la fel și Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova, pentru că solidaritatea este una dintre valorile fundamentale ale UE", a declarat Janis Mažeiks.

El a precizat că, bineînțeles, în cazul Moldovei, situația este diferită față de alte țări, deoarece Moldova este atît vecină, cît și viitoare membră a UE.

"Acest lucru face ca aprofundarea cooperării noastre să fie deosebit de importantă. Uniunea Europeană este interesată de dezvoltarea Moldovei ca țară democratică și prosperă, deoarece privim Moldova ca viitor membru al UE. Dar, chiar făcînd abstracție de procesul de aderare la UE, este important pentru noi ca țările care se învecinează cu Uniunea Europeană să fie stabile și prospere, deoarece acest lucru este, de asemenea, în interesul UE", a declarat șeful Delegației UE în Republica Moldova.

Mulți moldoveni asociază aderarea Moldovei la UE cu prosperitatea și dezvoltarea. În același timp, mulți moldoveni nu văd un viitor luminos nici în UE, nici în alte asociații, ci îl văd în neutralitate, dezvoltarea propriei țări și coexistență, precum și dezvoltarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.

10
1
0
2
45

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?