Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Curtea Constituțională a respins sesizarea depusă de Oazu Nantoi (DOC)

18 feb. 2021,, 11:39   Politică
3887 9

„Revizuirea unei hotărîri se efectuează doar la inițiativa Curții Constituționale (CC)”. Este răpunsul președintei Înaltei Curți, Domnica Manole, pentru deputatul PAS, Oazu Nantoi.

Se întîmplă după ce Oazu Nantoi s-a adresat intituției solicitînd examinarea posibilității revizuirii unei hotărîri a magistraților care se referă la rolul majorității parlamentare, transmite zugo.md.

În demersul său, Nantoi afirma că „obligativitatea propunerii pentru funcția de prim-ministru a candidatului desemnat de majoritatea parlamentară, impusă președintelui statului, este una anticonstituțională, deoarece ea îl privează univoc pe președintele statului de dreptul de a desemna candidatul”.

Chiar și așa, Manole a ținut să sublinieze, în răspunsul său, că revizuirea deciziilor CC se face doar la inițiativa instituției.

Totodată, Manole i-a transmis lui Nantoi că adresarea s-a va fi adusă la cunoștința magistraților, însă opiniile acestora nu vor fi făcute publice.


Amintim că Nantoi a solicitat Înaltei Curți „să fie examinată posibilitatea revizuirii Hotărîrii Curții Constituționale din 6 august 2020 în ceea ce privește conceptul de formalizare a majorității parlamentare”.

La 6 august 2020, CC a hotărît că președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată în timpul consultărilor. În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție.

Totuși, acesta poate desemna un candidat după propriul plac dacă în Legislativ nu există o majoritate absolută.

Menționăm că socialiștii consideră că președinta Maia Sandu a avut o tentativă de uzurpare a puterii, după ce a propus-o repetat pe Natalia Gavrilița drept candidată la funcția de prim-ministră. Totodată, deputații PSRM au sesizat Curtea Constituțională pe marginea acestui caz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?