X 

Cuantumul despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit ilicit ar putea fi majorat

17 mar. 2022,, 11:41   Politică
3615 0

Cuantumul despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune şi export ilicit sau prin nimicire a resurselor biologice acvatice în obiectivele acvatice piscicole a fost majorat. PROIECTUL a fost aprobat în prima lectură cu votul a 91 de deputați.

Inițiativa legislativă a fost înaintată de președinta Comisiei mediu și dezvoltare regională, deputata Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Elena Bodnarenco.

Autoarea proiectului argumentează că scopul acestuia este de a înăspri răspunderea pentru încălcarea legislației de mediu.

Deputata invocă faptul că peștii prinși prin pescuit ilegal, inclusiv speciile rare din Cartea Roșie, în permanență pot fi găsite pe piețele municipale.

Valorile propuse ale despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune și export ilicit sau prin nimicire a resurselor biologice acvatice au la bază categoriile de raritate, vulnerabilitate, importanța ecologică și economică a speciilor.


În document au fost incluse 52 de specii de pește și valoarea despăgubirilor care urmează să fie achitate, pentru fiecare exemplar, indiferent de mărimea acestuia. Suma despăgubirilor variază între 1500 și 15 000 de lei.

În prezent, despăgubirile pentru prejudiciul cauzat resurselor biologice acvatice variază de la 50 pînă la 5000 de lei.

Proiectul urmează să fie adoptat în lectură finală de plenul Parlamentului.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?