X 
Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

Cabinetul de miniștri a votat Programul Național de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor

3 iul. 13:30   Economie
2278 1

Executivul a aprobat Programul Național de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor 2024-2028, un document de politici menit să ghideze acțiunile autorităților publice în domeniul atragerii investițiilor și promovării exporturilor, pentru a crea o economie integrată în spațiul economic al Uniunii Europene.

Mai mult, Programul național vizează promovarea exporturilor și atragerea investițiilor în subsectoarele cu o procesare industrială și complexitate mai înaltă, precum: producția de mașini și echipamente electrice; producția de aparate mecanice; de aparate optice; vehicule, dar și producția farmaceutică.

Acest document prevede și acțiuni de gestionare a unor probleme, cum ar fi:

  • potențialul nevalorificat de exportul cu bunuri și servicii;
  • complexitate redusă a bunurilor și serviciilor în structura exporturilor moldovenești;
  • fluxurile de investiții străine directe (ISD) reduse la accesul pe piața internă;
  • concurență neloială pentru agenții economici de pe cele două maluri ale Nistrului.

"Odată cu implementarea Programului Național de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor 2024-2028, se preconizează creșterea ponderii exporturilor de bunuri și servicii în PIB de la 45,5 la 53,5%, pe durata implementării programului, și reducerea deficitului comercial de la 33,6 la 25,2%.

La fel, se preconizează ca indicele complexității economice (ICE) să urce de la -0,017 la 0,23, o creștere însoțită de majorarea PIB per locuitor și a veniturilor populației cu 46%.


Costul total de implementare PNAIPE 2024-2028 este estimat la 1,525 miliarde lei", scrie Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

1
2
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?