X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Consiliul Economic pe lîngă Prim-ministru și-a prezentat principalele realizări

2 aug. 2018,, 09:02   Politică
3106 4

Consiliul Economic pe lîngă Prim-ministru și-a prezentat principalele realizări și prioritățile pentru perioada următoare, în cadrul unei ședințe, la care a participat premierul Pavel Filip, dar și reprezentanți ai comunității de afaceri și ai partenerilor de dezvoltare.

Prim-ministrul Pavel Filip a trecut în revistă reformele inițiate de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și a evidențiat aportul Consiliului Economic în promovarea acestora. „Este o echipă la care țin și pe care contez foarte mult. Am încercat în această perioadă, împreună cu dvs., să venim cu mai multe proiecte care să îmbunătățească situația economică în Republica Moldova, oferind posibilitatea Guvernului să vină cu investiții sociale. Ne considerăm un Guvern pro-business pentru că ne dorim foarte mult să schimbăm situația socială în Republica Moldova și nu există altă cale decît cea a dezvoltării economice”, a spus premierul.

Șeful Executivului a menționat că pe platforma Consiliul Economic au fost găsite soluții pentru reducerea numărului de acte permisive, reforma inspecțiilor, simplificarea procedurilor în construcții, facilitarea eliberării permiselor de muncă și de ședere, modificarea Codului Muncii. „Soluțiile sînt aici și depind de noi. Dacă o să mergem pe reformele necesare și dacă o să oferim atractivitate pentru mediul de afaceri, atunci oamenii vor avea un loc de lucru, vor avea venituri, vor sta în Republica Moldova și se vor simți bine aici”, a punctat Pavel Filip.

Reprezentanții asociațiilor de business au salutat reforma fiscală demarată recent, menționînd că aceasta va contribui la reducerea economiei informale. „Toate Guvernele de pînă acum au mers pe o singură cale - pe cea punitivă, de a constrînge mediul de afaceri și de a-l ghida să respecte regulile. Foarte puține cazuri în istoria economică a Republicii Moldova în care au fost adoptate stimulente pentru agenții economici, pentru a-i motiva să lucreze legal”, a accentuat Vladislav Caminschi, directorul Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova.

În cadrul ședinței, cele șase grupuri de lucru din cadrul Consiliului au prezentat cele mai recente rezultate ale activității pe fiecare segment: eliminarea constrîngerilor în activitatea antreprenorială, facilitarea comerțului transfrontalier, stimularea și menținerea investițiilor private, reducerea ocupării informale și a salariilor în plic, dezvoltarea pieței muncii și îmbunătățirea poziției Republicii Moldova în clasamentele economice internaționale. De asemenea, au fost prezentate direcțiile în care mai sînt necesare eforturi, între acestea: evaluarea în vamă, comerțul electronic, eliminarea pentru companiile de telecomunicații a taxei în fondul de susținere socială a populației, combaterea activității informale în sectorul transporturilor.


Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat ca pe platforma Consiliului să fie creat și un grup de lucru pe sectorul justiției, pentru a analiza și a depăși constrîngerile actuale pentru oamenii de afaceri, idee ce a fost susținută și de partenerii de dezvoltare.

Reprezentanții asociațiilor de business au apreciat eficiența activității Consiliului și au mulțumit pentru implicare în identificarea soluțiilor la problemele cu care se confruntă antreprenorii. Aceștia au specificat că au „o colaborare fără precedent cu instituțiile statului” și au mulțumit pentru voința politică manifestată în susținerea inițiativelor ce vin să îmbunătățească condițiile de activitate pentru întreprinzători.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?