Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ciurea: "Scăderea ratingului PAS nu este critică, dar este un semnal de alarmă pentru ei"

31 ian. 2022,, 13:45   Politică
8228 7

Scăderea rapidă a ratingului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de guvernămînt nu este supercritică pentru el, dar este un semnal de alarmă pentru reprezentanții partidului aflat la putere.

Această opinie a fost exprimată de politologul Corneliu Ciurea, vorbind în acdrul emisiunii "Glavnoe" de la TVC21, relatează Noi.md

Comentînd rezultatele sondajelor de opinie recente, el a menționat că despre scăderea ratingului partidului de guvernămînt putem judeca și după discuțiile cetățenilor pe stradă și în troleibuze, deoarece în discuțiile cu cei care au votat anterior pentru PAS, există sentimentul că mulți dintre acești oameni acum, cel puțin, au întrebări, dar și mai mulți sînt dezamăgiți.

"În principiu, prima tendință despre care ne spune acest sondaj arată o anumită scădere a ratingului PAS. Cât de serios e? Mi se pare că acest lucru nu este încă supercritic pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, dar este un semnat de îngrijorare pentru aceștia. În ceea ce privește popularitatea politicienilor, sondajul confirmă și faptul că, în afară de Maia Sandu, nimeni altcineva din Partidul Acțiune și Solidaritate nu a reușit să convingă oamenii că sînt politicieni serioși. Adică, Maia Sandu, în principiu, are un rating în scădere, dar el este încă primul, iar alți politicieni din PAS rămîn cu un rating la nivelul lui Vasile Costiuc. Dar acest lucru, desigur, se datorează în mare măsură crizelor prin care trecem în prezent", a spus Corneliu Ciurea.

El a mai menționat că din sondajul de opinie a aflat și că vechea opoziție - Partidul Socialiștilor și Partidul "Șor" - rămîn forțele politice dominante care se opun Partidului "Acțiune și Solidaritate".


"Acolo nu putem spune dacă ratingurile lor cresc sau scad, deoarece la Șor se simte o creștere mai serioasă, dar totuși nu într-atît încît să pretindă la locul doi. Dar, cu toate acestea, deocamdată apariția unor noi lideri politici sau forțe politice noi nu se observă în sondaje", a spus politologul.

În opinia sa, există sentimentul că politicienii au o nișă liberă, dar trebuie să fie ocupată și pentru asta trebuie să trimită niște mesaje.

"Deocamdată, nu există astfel de mesaje care ar putea atrage oamenii, ca noi să simțim că încep să discute la acest subiect. Opoziția a primit o lovitură serioasă după alegerile parlamentare. Dar acesta este un proces de restructurare și el are loc întotdeauna și va avea loc. Și noi nu ar trebui să ne facem griji atît de mult pentru opoziție. Dar al treilea element este că aceste sondaje de opinie, desigur, nu iau în considerare factorul diaspora. Dar și acolo cred că au loc anumite procese nu în favoarea partidului de guvernămînt, deși este greu să înțelegem cât de mare este dezamăgirea acolo. Ei comunică cu oamenii din Moldova și este greu să înțelegem cît de mult au fost influențați de faptul că, de exemplu, facturile părinților lor au crescut atît de mult. Dar oricum acolo se menține o anumită rezervă pentru forțele de dreapta", a subliniat Corneliu Ciurea.

"A fost o situație normală, cum a votat diaspora la ultimele alegeri, prezidențiale și parlamentare. Și în România s-a întîmplat cam același lucru. A existat o creștere a activității diasporei, iar acum votează destul de pasiv. Cred că vom ajunge și la asta. La această normalitate", a spus politologul.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?