X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Circa o mie de euro pe lună, cheltuiți pentru publicitatea în Facebook. Cum explică Recean

5 oct. 2023,, 13:05   Politică
4957 0

În opt luni de activitate la Guvern, premierul Dorin Recean a scos din buzunar circa 100 de mii de lei pentru a sponsoriza postări pe pagina sa de Facebook, prin care promovează activitatea instituției pe care o conduce.

În cele opt luni de activitate, premierul Recean a ridicat de la Guvern circa 136 de mii de lei din salariu. Acesta însă declară venituri oficiale și din alte surse.

Datele sînt prezentate în cadrul unei investigații realizate de zdg, notează Noi.md

Potrivit sursei, la scurt timp de la numirea sa în funcție, prim-ministrul Dorin Recean a început o activitate intensă în mediul online. Pe lîngă ședințe ale Guvernului, comunicate și briefinguri de presă, acesta distribuie pe pagina sa de facebook reactivată imediat după numirea în funcția de premier, zeci de postări sponsorizate. Datele prezentate de echipa de comunicare a premierului arată că Dorin Recean, în perioada februarie – octombrie 2023, a cheltuit 5685 de euro, echivalentul a 108,8 mii de lei la cursul valutar de la începutul lunii octombrie. În dreptul postărilor este menționat că plățile pentru promovare au fost făcute de Dorin Recean în calitate de persoană fizică.

Datele analizate de ZdG arată că în unele luni, pentru a sponsoriza postări pe Facebook, Recean a scos din buzunar peste o mie de euro, sume care depășesc salariul lunar pe care acesta îl ridică de la Guvern.


Datele prezentate de echipa de comunicare a premierului arată că, de exemplu, în luna septembrie 2023, premierul a plătit pentru reclame sponsorizate 1440 de euro. În luna august, acesta a scos din buzunar circa 1700 de euro pentru a sponsoriza postări pe pagina sa de facebook. Aceleași date arată că Dorin Recean a început sponsorizarea postărilor în luna aprilie 2023, la aproape două luni după numirea sa în funcția de prim-ministru al R. Moldova.

Potrivit informațiilor oferite de purtătorul de cuvînt al premierului, Daniel Vodă, premierul și-a plătit din surse proprii postările de pe pagina sa de facebook, iar banii nu ar proveni din salariul acestuia de la Guvern. „Salariul prim-ministrului lunar este de 17 mii de lei net, iar toate postările sponsorizate sînt efectuate din venituri proprii, care sînt trecute și în declarația de avere și interese”, a menționat Daniel Vodă. Un calcul estimativ în baza acestei informații arată că în cele opt luni de activitate în fruntea Guvernului premierul Recean a ridicat, din salariu, circa 136 de mii de lei.

„Prim-ministrul sponsorizează doar postările de pe propria pagină de Facebook, iar această informație este deschisă și poate fi verificată de oricine. Pe pagina premierului Dorin Recean sînt 97 de postări sponsorizate. Echipa prim-ministrului și-a propus să promoveze, în mod special, istoriile de succes ale oamenilor de afaceri din Moldova pe care îi descoperim în localitățile unde mergem, proiectele locale realizate prin programul «Satul European» și inițiativele de susținere a mediului de afaceri, cum ar fi Programul 373. Sunt lucruri concrete care îmbunătățesc viața oamenilor și este important să afle cît mai mulți cetățeni despre aceste oportunități de investiții, despre proiectele din comunitatea lor, despre oamenii valoroși din Moldova. Astfel, postările sponsorizate sînt plătite de către prim-ministru din resursele proprii, pentru a nu cheltui bani publici. Aceste cheltuieli, dacă vor depăși suma stabilită de lege privind sumele care necesită a fi declarate – vor fi declarate neapărat”, susține Daniel Vodă, purtătorul de cuvînt al premierului.

Despre banii cheltuiți pe publicitate în mediul online, premierul Dorin Recean a fost întrebat astăzi în legislativ unde a venit să ceară aprobarea modificării bugetului de stat.

„Într-o investigație jurnalistică se arată că, doar în 3 luni Guvernul R. Moldova a cheltuit pentru promovare pe o rețea de socializare 4 751 de euro, iar premierul Dorin Recean 1 891 de euro, Vreau să știu dacă e adevărată această informație, unde sînt prevăzuți acești bani și dacă exista un capitol aparte pentru promovare și care este suma totală?

Și încă un detaliu vreau să înțeleg, grație acestei promovări, beneficiați numai de like-uri sau și de inimioare?”, a întrebat Adela Răileanu, în cadrul sesiunii de întrebări la ședința de astăzi a Parlamentului.

Dorim Recean, la tribuna Parlamentului: „Eu o să cerșesc o inimioară de la dvs, atunci”.

„Eu m-aș bucura foarte mult ca, dvs să faceți o investigație personală, nu doar ziarele și să vedeți cum foarte mulți bani, și este vorba de sute de mii și milioane de euro - sînt cheltuiți netransparent pentru propagandă, informații false, eu, pe de altă parte, pun numele meu în spatele oricărui bănuț promovat pe facebook și eu promovez activitatea Guvernului, exact așa cum și Cancelaria de stat”, a mai adăugat Recean.

5
1
0
1
32

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?