Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ceban: Cineva încearcă să facă transfer de imagine pe seama referendumului

10 apr. 08:45   Politică
2133 1

Partidul Acțiune și Solidaritate își face campanie pe seama referendumului privind aderarea țării la UE și încearcă, prin intermediul acestui exercițiu, să facă transfer de imagine spre un candidat la prezidențiale.

O spune primarul Chișinăului, liderul Mișcării Alternativa Națională, Ion Ceban, potrivit căruia formațiunea pe care o conduce susține ideea referendumului, însă nu agreează modul în care guvernarea încearcă să-și creeze capital politic pe seama acestui plebiscit, notează IPN.

Ieri, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au depus la Curtea Constituțională propunerea privind inițierea referendumului republican de revizuire a Constituției. Astfel, în buletinul de vot urmează să fie indicată întrebarea: „Sînteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” Primarul Chișinăului, Ion Ceban, califică întrebarea drept una simplistă și acuză guvernarea PAS că-și face campanie electorală pe seama referendumului din toamnă.


„Întrebarea mi se pare una foarte simplistă. Mă tem că cineva încearcă să-și facă campanie electorală și să facă transfer de imagine spre o singură persoană care va participa în acest proces. Mai există și aspectul utilizării banilor publici pentru promovare înainte ca aceste procese să fie votate de Parlament. Am văzut cu toții pancarte, ziare, scurte în care s-a îmbrăcat tot partidul PAS, și face această campanie în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Presupun că este făcută din bani publici, dar dacă nu este făcută din bani publici, trebuie să clarificăm acest aspect și să vedem dacă este în limitele legii”, a spus Ion Ceban în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Ion Ceban spune că autoritatea electorală centrală l-a taxat anterior pentru lansarea unei campanii de informare despre activitatea primăriei, iar acum PAS folosește campania de promovare a referendumului în favoarea propriului partid, fără ca instituțiile statului să ia atitudine.

„Primăria municipiului Chișinău a fost sancționată destul de dur și eu, personal, am fost acuzat de utilizarea resursei administrative, dar fața mea n-a apărut nicăieri. Nu era nimic legat de persoana mea. Aici avem abundență de asocieri și tendința de a capitaliza asistența sau unele proiecte realizate. Aici sînt semnele de întrebare. Ca și concept, noi susținem referendumul pentru că MAN are în programul său politic scris negru pe alb că integrarea europeană trebuie să devină idee națională”, a mai spus Ion Ceban.

Potrivit unui proiect de hotărîre privind desfășurarea referendumului republican constituțional, plebiscitul ar urma să fie organizat la data de 20 octombrie 2024.

6
3
1
5
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?