Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce spune președinta CEC despre comasarea alegerilor anticipate cu cele locale

14 mai. 2019,, 14:52   Politică
3004 2

Organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu alegerile locale e posibilă din punct de vedere juridic, dar la modul practic este de nedorit.

Declarația aparține președintelui CEC, Alina Russu, și a fost făcută într-un interviu pentru deschide.md.

Potrivit ei, din punctul de vedere al organizării un asemenea exercițiu va fi foarte dificil.

”În primul rînd, pentru că e vorba de două tipuri de alegeri ample și complexe. Alegerile parlamentare se organizează într-o circumscripție electorală națională și în altele 51 uninominale (să nu uităm că sînt implicați și cetățenii din localitățile din stînga Nistrului și cei care locuiesc în afara țării). În cazul alegerilor locale generale, însă, circumscripțiile electorale corespund unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi – adică raioanelor/municipiilor. În cadrul acestui din urmă scrutin, cetățenii care locuiesc în stînga Nistrului și cei aflați peste hotarele țării nu participă la votare.

Astfel, pe de o parte, vom avea de ales 101 deputați, iar pe de altă parte, va trebui să alegem consilierii orășenești (municipali), raionali, sătești (comunali), de sector și peste 900 de primari”, a explicat Alina Russu.


Funcționara a mai precizat că în asemenea caz procedurile de organizare a alegerilor parlamentare și locale în aceeași zi vor fi duble.

„Vorbesc de constituirea mai multor organe electorale, înregistrarea diferitor categorii de candidați, numărarea unui număr mare de buletine de vot, întocmirea unui număr foarte mare de procese-verbale. Mai mult ca atît, platforma de vizualizare a mersului votării și a rezultatelor preliminare va fi foarte încărcată, iar transparența scrutinelor ar putea avea de suferit”.

Totodată, organizarea celor două scrutine concomitent ar putea fi dificilă pentru concurenții electorali și confuză pentru alegători.

Alina Russu a precizat că legea nu conține prevederi în privința stabilirii datei alegerilor, în cazul unui parlament nefuncțional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?