X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce spun deputații despre revenirea moldovenilor în țară

23 oct. 2023,, 09:30   Politică
3291 0

Deputații au fost întrebați, cum ar fi posibilă aducerea moldovenilor din diaspora acasă. Și dacă unii aleși ai poporului au zis că nu există o formulă magică în acest sens, pentru alții emigrarea moldovenilor este un lucru normal, odată ce suntem o țară cu un statut independent.

"Și eu merg prin țară și discut cu oamenii și în secolul XXI nu putem opri migrația. Pentru că oamenii sînt liberi să meargă acolo unde vor. În același timp, discut cu mai mulți colegi din diaspora și ei și-ar dori să revină acasă. Avem Programul 373, mai multe programe de la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, programe pentru tineri, ei pot să revină să-și deschidă aici afaceri, să creeze locuri de muncă", a menționat Larisa Novac, deputat PAS.

"Cu ce ajută diaspora? Diaspora dă bani pentru PAS", a spus, la rîndul său, deputatul BCS, Oleg Reidman, notează Noi.md cu referire la tv8.

"Trebuie să promovăm cît mai mult exemple bune de urmat ale oamenilor noștri extraordinari din diaspora, care au venit aici, au început afaceri și le promovează, acționînd corect", afirmă Liliana Nicolăescu-Onofrei, deputat PAS.

"Cînd le vom face condiții bune de trai cetățenilor, care au rămas în Moldova, diaspora să vină încoace", a menționat și Adrian Lebedicnschi, deputat BCS.


"Dacă noi putem propune acestor oameni condiții să facă o ică investiție într-o afacere, să aibă acces la o deservire medicală bună, deocamdată, în prezent, discutăm doar de formă această problemă, în realitatea moldovenii noștri, care muncesc peste hotare spun că nu sunt condiții ca să se decidă să revină acasă", a spus deputatul BCS, Vlad Batrîncea.

"Noi am aprobat acea lege, pe care am promis-o în campanie privind facilitarea returnării diasporei acasă, dar omul nu va reveni în Republica Moldova doar pentru că poate devama o mașină mai ieftin. Este nevoie încă de multe transformări: o justiție mai bună, drumuri...", a punctat și deputatul PAS, Adrian Cheptonar.

Potrivit datelor prezentate pentru Noi.md de către Filip Cojocaru, reprezentantul Serviciului de presă al Ministerului de Externe, în Italia, muncesc oficial 119 mii de moldoveni, în Spania - 17 000, în Portugalia - 5183, în Rusia - 160 mii, în SUA - 46 388.

0
1
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?