Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

CC a respins solicitarea lui Sîrbu în privința competențelor extinse ale CSS

14 mai. 2020,, 15:59   Politică
2778 2

Curtea Constituțională (CC) a respins astăzi solicitarea de suspendare a acțiunii articolului 12 alineatele (7) și (8) din Legea securității statului, depusă de către deputatul Sergiu Sîrbu la Înalta Curte.

Deputatul din grupul „Pro Moldova” a contestat competențele extinse ale Consiliului Suprem de Securitate (CSS), după ce în anul trecut socialiștii și Blocul „ACUM” au operat „modificări neconstituționale” la Legea cu privire la securitatea statului, prin care președintele Igor Dodon a obținut competențe suplimentare, scrie ziarulnational.md.

Potrivit autorului, Parlamentul a adoptat normele legale contestate depășind grav principii internaționale și constituționale, iar în vederea evitării unor consecințe grave pentru statul de drept, pentru drepturile fundamentale și libertățile omului, pentru evitarea unor consecințe negative iminente de abuz și de influență în activitatea unor autorități autonome, inclusiv în activitatea Procuraturii, s-ar impune suspendarea acțiunii normelor legale contestate. Curtea observă că autorul s-a limitat în a invoca riscuri generale, fără a-și detalia susținerile sau fără a prezenta argumente pertinente, deși au trecut mai mult de zece luni de la intrarea în vigoare a normelor legale contestate”, se arată în decizia CC.

Aceeași sursă precizează că, la ședința Curții, judecătorul Vladimir Țurcan, care a votat acele modificări fiind deputat în Parlament, i-a prezentat plenului Curţii Constituţionale o cerere de abţinere de la judecarea cauzei și aceasta a fost admisă.

„CSS a avut tot timpul un statut consultativ, care dă anumite recomandări și nu este mai presus ca alte puteri ale statului. În luna iulie anul trecut, socialiștii au insistat și au modificat Legea cu privire la securitatea statului, prin care CCS a devenit, practic, o instituție suprastatală. Astfel, sînt subjugate puterile executivă, legislativă și judecătorească. Este o gravă încălcare a Legii Supreme. S-a încălcat principiul separării puterilor în stat. S-a sfidat principiul independenței procuraturii, justiției și alte prevederi constituționale prin acest CSS, care dintr-un organ consultativ a devenit o bîtă politică. Prin această bîtă, președintele Dodon își soluționează problemele de ordin politic, se implică în justiție, în procuratură, în absolut toate problemele care de departe nu țin de securitatea națională”, își argumenta Sîrbu sesizarea la Înalta Curte.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?