X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cazul îmbogățirii ilicite a lui Sîrbu, la etapa de anchetă

31 iul. 2023,, 10:23   Politică
2531 0

După un an și jumătate, cauza penală în care fostul deputat transfug Sergiu Sîrbu este învinuit pentru săvîrșirea infracțiunii prevăzute de articolul 303/2 alin. (2) din Codul penal, îmbogățire ilicită săvîrșită de o persoană cu funcţie de demnitate publică, se află încă la etapa de urmărire penală.

Solicitat de ZdG, serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție (PA) a comunicat că urmărirea penală este în curs de desfășurare, „avînd în vedere complexitatea cauzei penale”, dar și investigațiile financiare paralele efectuate de Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție (CNA) care „au scopul de a identifica diferența substanțială dintre veniturile și cheltuielile realizate de învinuit și membrii familiei sale pe perioada exercitării funcției de demnitate publică”, transmite zgd.

Între timp, în privința lui Sîrbu nu sînt aplicate măsuri preventive, avînd doar obligația de a se prezenta la citarea organului de urmărire penală, potrivit PA.

Fostul deputat a fost plasat în arest preventiv la începutul lunii februarie 2022, după ce procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au efectuat percheziții la domiciliile a 13 foști parlamentari, acuzați de îmbogățire ilicită și corupere activă. Sergiu Sîrbu era bănuit că ar fi încercat să obstrucționeze justiția, după ce l-ar fi informat pe Artur Reșetnicov, unul dintre deputații transfugi, că urmau să se desfășoare percheziții la domiciliul său. În luna mai 2022, a fost mutat în arest la domiciliu, iar mai tîrziu, eliberat sub control judiciar.

Dosarul celor 14 deputați transfugi, acuzați de coruperea activă și corupere pasivă, a fost clasat după trei ani de investigație, la 29 decembrie 2022. Potrivit PA, procesul penal a fost clasat pe motiv că „faptele infracționale imputate acestora nu întrunesc elementele componenței de infracțiune”. Totuși, procurorii au comunicat atunci că urmărirea penală continuă în partea acuzațiilor înaintate pentru comiterea infracțiunilor de îmbogățire ilicită împotriva a 13 ex-deputați.


Acum un an, Sergiu Sîrbu a obținut, în judecată, anularea actului emis de ANI în privința sa, prin care se constata prezența unei averi nejustificate, în mărime de peste 1,9 milioane de lei. Dosarul a ajuns pînă la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), care la mijlocul lunii iulie 2022 a menținut încheierea Curții de Apel (CA) Chișinău, prin care a fost declarată inadmisibilă cererea în care Autoritatea Națională de Integritate (ANI) solicita confiscarea „averii nejustificate”, a fostului deputat transfug, în sumă de 1,9 milioane de lei.

Pînă în decembrie 2012, Sergiu Sîrbu a fost membru al Partidului Comuniștilor, după care a aderat la Partidul Democrat. În Parlament a ajuns pe listele PDM în decembrie 2014, fiind ales și vicepreședinte al Legislativului. După ce Partidul Democrat a pierdut puterea, în vara anului 2019, Sergiu Sîrbu împreună cu alți deputați PDM, părăsește fracțiunea și constituie, în februarie 2019, grupul parlamentar Pro Moldova, condus de Andrian Candu. În octombrie 2020, Sergiu Sîrbu a anunțat că părăsește și această formațiune și că urmează să fie deputat neafiliat. Totodată, și-a anunțat susținerea pentru candidata fostului partid Șor, la prezidențiale, Violeta Ivanov. În iulie 2021, Sergiu Sîrbu a devenit vicepreședinte al partidului Șor, declarat neconstituțional în iunie 2023.

1
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?