X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 507

Candu recunoaște: Relația Moldovei cu UE s-a schimbat

2 apr. 2018,, 10:20   Politică
8109 6

În relația Republicii Moldova cu UE nu mai există acel entuziasm și acea deschidere care au fost cu cinci - zece ani în urmă, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu într-un interviu pentru presa din Romînia, notează Noi.md.

Demnitarul a precizat că, pe de o parte autoritățile își doresc o perspectivă clară de aderare, dar pe de alta, sînt conștiente că relația cu UE a fost afectată de erorile comise în ultimii cinci ani de guvernările de la Chișinău.

”M-ați întrebat dacă sînt mulțumit de relație. Da, pe de o parte, pentru că este o relație foarte pragmatică. Republica Moldova are, la ora actuală, o cooperare cu UE bazată pe rezultat. Ai rezultat, ai și ce primi. Există condiționalități. Dar nu condiționalități din cer, din pod, ci care se bazează pe reforme care trebuie desfășurate și care, la rîndul lor, țin de implementarea Acordului de asociere. Dacă noi avem un rezultat, noi primim ajutorul promis pentru implementarea reformelor. Am avut o perioadă în care aveam o încredere «blanc», îi zicem noi”, a remarcat spicherul.

Potrivit lui Andrian Candu, partenerii europeni sînt acum mult mai prudenți în raport cu Republica Moldova și mult mai atenția la greșeli.

„Să fim sinceri: guvernarea la Chișinău și partidele pro-europene au greșit au făcut greșeli care au fost taxate. A apărut prudență din partea partenerilor europeni și atenție mai deosebită la unele eventuale greșeli. Nu a apărut din pod această percepție la Bruxelles. A fost o criză financiar-bancară. A fost o criză politică. Anul 2015 a fost un dezastru în Republica Moldova”, a adăugat el.


O altă problemă, constată Andrian Candu, ține de faptul că Uniunea Europeană este marcată pe interior de conflicte și disensiuni, iar asta nu poate decît să pericliteze procesul de integrarea europeană a Moldovei.

„Sînt nu neapărat decepționat, dar nemulțumit de faptul că Uniunea Europeană a obosit puțin de procesele din unele state și un anumit context european și global. Uniunea Europeană, în cîteva cancelarii în mod special, sînt obosiți de problema Ucrainei, sînt obosite pe interior de problemele cu care se confruntă în societate, începînd de la migrație, chestiuni de securitate, crizele financiar-bancare”, a mai remarcat fruntașul democrat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?