Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Berlinschii: Nu există contestații de fraude pentru alegerile din municipiul Chișinău

7 noi. 2023,, 07:17   Politică
2524 1

La Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a fost înregistrată absolut nici o cerere sau o contestație referitor la faptul că alegerile din municipiul Chișinău ar fi fost admise cu diferite încălcări.

Or dacă faci o afirmație pe parcursul zilei, ar trebui această afirmație să fie materializată. Declarațiile aparțin secretarului CEC, Alexandr Berlinschii, cu referire la acuzațiile aduse de Ion Ceban, cîștigătorul unui nou mandat pentru funcția de primar al capitalei.

Oficialul CEC a fost invitatul emisiunii ÎN CONTEXT de la Moldova 1, iar mai jos vedeți textul interviului.

Comentînd declarațiile președintei CEC, Angela Caraman, precum că asupra asupra site-ului instituției a fost realizat un atac cibernetic, Berlinschii a declat:

”Securitatea cibernetică în Republica Moldova este asigurată de către Serviciul Tehnologii Informaționale și Securitate Cibernetică. Anume acest serviciu a stat în spatele CEC și a asigurat partea de securitate cibernetică. Totodată, practic, la fiecare scrutin național sînt tentative de a încerca cumva a penetra site-ul Comisiei Electorale Centrale cu un singur scop: să îl scoată din funcțiune ca să nu mai fie posibilă prezentarea acestor rezultate preliminare. Or în cadrul zilei alegerilor, de fapt, site-ul Comisiei Electorale Centrale generează, probabil, cele mai multe vizualizări de pe teritoriul țării. Noi avem la un milion de vizualizări anume în această zi. Respectiv, este necesar să fie asigurată această securitate cibernetică. Colegii de la Serviciul Tehnologii Informaționale și Securitate Cibernetică și-au făcut bine treaba și nu au admis căderi de site. Da, noi am avut o perioadă de pauză de pînă la 40 de minute, însă acest lucru nici de cum nu poate influența rezultatele alegerilor, or numărarea voturilor are loc în biroul electoral al secției de votare, unde sînt cel puțin șapte membri ai biroului electoral, unde fiecare concurent electoral are dreptul la cîte un reprezentant și are dreptul să asiste la procesul de numărare. Mai mult decît atît, noi am văzut o multitudine de filmulețe prin care se filma acel proces electoral”, a declarat Alexandr Berlinschii.


Referindu-se la acuzațiile aduse de unii concurenți electorali privind încercarea de fraudare a alegerilor electorale, secretarul CEC a menționat că fiecare acuzație trebuie să fie însoțită de probe.

”Haideți să analizăm. Comisia Electorală Centrală, colegii noștri din teritoriu, atunci cînd organizăm procesul electoral avem un Cod electoral și peste 40 de regulamente. Concurenții electorali, în mare parte, dacă vin cu mențiuni pe partea de fraudă, să prezinte probe la ce s-au referit dumnealor. Cel puțin la CEC, inclusiv la această oră, nu a fost înregistrată absolut nicio cerere sau contestație referitor la faptul că alegerile pe municipiul Chișinău cumva ar fi fost admise cu diferite încălcări. Inclusiv nu există nici din partea concurentului electoral pe care Dumneavoastră l-ați menționat. Or dacă faci o afirmație pe parcursul zilei, ar trebui această afirmație să fie cumva materializată.

Apropo, despre ajustarea Codului electoral. Noi, după fiecare scrutin național, organizăm acele conferințe postelectorale la care sînt invitați toți concurenții electorali, funcționarii electorali și, pe parcursul a 2-3 zile, organizăm acele seminare și dezbateri referitor la ce urmează a fi îmbunătățit în domeniul electoral. După acest scrutin exact aceeași procedură o vom face. Și o să mizăm sau o să așteptăm care sînt rapoartele misiunilor de observare internaționale. Or aceste alegeri sînt monitorizate de către Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului OSCE/ODIHR - misiune internațională care, practic, la fiecare scrutin național este prezentă la noi în țară. De asemenea, am fost monitorizați de către Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) și, nu în ultimul rînd, alegerile au fost monitorizate de către colegii noștri de la alte autorități electorale din afara țării”, a spus Alexandr Berlinschii.

0
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?