Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

BCS îndeamnă deputații să susțină proiectul privind condamnarea traseismului politic

30 mar. 2023,, 14:26   Politică
2379 1

Peste 20 de deputați și-au pus semnătura pînă astăzi pe proiectul inițiat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) care prevede modificarea Constituției în vederea interzicerii traseismului politic.

Anunțul a fost făcut se secretarul executiv al PSRM, vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrîncea. Parlamentarul a făcut apel la colegii din toate fracțiunile parlamentare să susțină proiectul propus de BCS.

„La moment sînt peste 20 de semnături. Rugăm toți colegii, indiferent de viziuni politice, să subsemnăm acest document și să punem punct acestui „turism politic” și traseism politic. Acei deputați care doresc să inițieze mișcări politice, să depună mandatul de deputat, să meargă la cetățeni și să construiască de la zero calea sa. Acest fenomen nociv bate în autoritatea Parlamentului, în democrație și sfidează votul cetățenilor”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea.

Traseismul politic a fost condamnat și de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). În timp ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, declară că fracțiunea va examina propunerea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, deputatul Dan Perciun își îndeamnă colegii să se adreseze, inclusiv, Procuraturii.

„Trebuie să constatăm ce este o situație foarte gravă. Traseismul politic a revenit în Parlament. M-aș aștepta să depuneți o plîngere la Procuratură. Au fost cumpărați colegii dumneavoastră. În tîrg se vorbește si despre sumele care s-au dat. Este clar că nu s-a întîmplat din dorința colegilor de a fi mai aproape de popor, au fost stimulați de sume importante. Oamenii au luat bani grei ca sa facă cest pas”, a declarat deputatul PAS Dan Perciun.


„Mergi la procuratura atunci cînd au fost cumpărați, dar daca au fost vînduți?”, s-a întrebat, la rîndul său, deputatul PAS Ion Șpac.

„Traseismul este un viciu care distruge și discreditează totul. Noi o să ne uităm foarte atent la inițiativa dvs. și o să vedem ce spune și Curtea Constituțională”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Amintim că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a inițiat o procedură de modificare a Constituției Republicii Moldova în vederea interzicerii traseismului politic. Anunțul a fost făcut în această săptămînă de secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, după ce mai mulți deputați din rîndul BCS au părăsit rîndurile formațiunii.

Reamintim în acest context că în ultimele săptămîni, trei deputați socialiști au plecat din PSRM. Cea mai recentă plecare a fost a Irinei Lozovan. Motivul invocat de deputată este că PSRM nu poate supraviețui fără un lider. Pe 5 martie, deputatul Alexandr Nesterovschi a aderat la Mișcarea pentru Popor. Anterior și Gaik Vartanean și-a anunțat plecarea și s-a alăturat echipei Mișcării Alternativa Națională condusă de primarul capitalei, Ion Ceban. Astfel, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor rămîne cu doar 29 de deputați în Parlament. De asemenea, zece primari aleși pe lista PSRM au anunțat recent că aderă la Mișcarea Pentru Popor.

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?