Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Batrîncea: PAS nu are nici un mecanism legal pentru a demite Procurorul General

17 iul. 2021,, 10:31   Politică
8978

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, consideră că, în ciuda declarațiilor deputaților PAS Dumitru Alaiba și Igor Grosu, despre posibila demitere a Procurorului General, PAS are în prezent niciun mecanism legal pentru demiterea lui Alexandru Stoianoglo.

El a vorbit despre acest lucru în cadrul emisiunii "Дело принципа" pe canalul Accent TV.

”Domnul Stoianoglo a devenit Procuror General în baza concursului care a avut loc în 2019. La acest concurs el a obținut punctajul maxim din partea membrilor comisiei, inclusiv din partea membrei Comisiei, care se numește Olesea Stamate, și care astăzi este persoana principală în domeniul juridic alături de președintele Maia Sandu. În consecință, chiar și doamna Stamate a confirmat că el a fost cel mai bun la concurs. Singurul lucru pe care Parlamentul l-a făcut atunci a fost să recunoască rezultatele acestui concurs. Dl Stoianoglo a fost numit în conformitate cu Constituția, mandatul său este imperativ.

Dacă ei o apără pe Domnica Manole, spunînd că Parlamentul nu o poate demite, atunci Procurorul General este protejat de aceleași mecanisme constituționale. Nu există o formulă legală astăzi, mandatul său este imperativ și este o persoană cu imunitate. Ei pot modifica legislația, aceasta este autoritatea Parlamentului, dar legea nu are forță retroactivă, aici este inclus principiul retroactivității. Adică acele condiții pe care le vor introduce prin modificarea legislației vor fi valabile pentru viitorul Procuror General, dar nu pentru Procurorul General care a fost numit mai devreme. În consecință, ei nu au niciun mecanism legal de demitere a procurorului general. Și aici problema nu este în domnul Stoianoglo, aici problema este în abordarea lor. Pe ei nu-i preocupă atît domnul Stoianoglo, cît de ce Alaiba nu este Procuror General" a subliniat Vlad Batrîncea.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав