X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Batrîncea: Guvernarea devine o dezamăgire și pentru partenerii ei europeni

21 dec. 2022,, 09:45   Politică
4225 0

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, secretar executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, deschide parantezele discuțiilor neoficiale cu partenerii externi ai Republicii Moldova.

Potrivit socialistului, partenerii de dezvoltare ai țării sesizează derapajele comise de actuala guvernare, însă se abțin de la critici în contextul războiului din Ucraina. Potrivit lui Batrîncea, europenii își notează toate gafele guvernării PAS și vor veni cu concluzii la momentul potrivit, notează IPN.

Vicepreședintele Parlamentului spune că partenerii externi ai Republicii Moldova nu agreează acțiunile guvernării pe subiectul reformei justiției, modificării legii procuraturii, suspendării licențelor de emisie ale mai multor posturi TV, însă se abțin de la critici dure la adresa PAS. Vlad Batrîncea spune că în discuțiile private partenerii europeni invocă războiul din Ucraina și criza energetică atunci când sunt întrebați despre derapajele guvernării.

„Guvernarea gafează zilnic în raport cu partenerii lor, ei devin o dezamăgire foarte mare pentru partenerii lor din Europa. În discuții neoficiale partenerii externi ne spun că ei văd tot, dar este situația complicată legată de războiul din Ucraina, există criza energetică, de aceea partenerii noștri europeni sunt mai rezervați la capitolul declarațiilor și aprecierilor. Dar ei au instituții cu memorie instituțională foarte bună și acum se monitorizează toate acțiunile PAS. Și vor fi concluzii. Deja au început să apară. Comitetul de miniștri al Consiliului Europei a trecut Republica Moldova din regim de monitorizare, în regim de monitorizare avansată pe motiv că guvernarea a subordonat televiziunea publică Parlamentului, care astăzi a devenit o televiziune de partid. Cei de la guvernare au promis partenerilor europeni că vor abroga această lege de subordonare a televiziunii publice Parlamentului. Guvernarea n-a făcut acest lucru, iar partenerii europeni au fixat asta. Va veni și etapa concluziilor”, a spus Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

De asemenea, Vlad Batrîncea spune că PSRM se confruntă cu presiuni politice fără precedent din partea PAS. Socialistul spune că guvernarea și-ar dori distrugerea partidului, iar din acest motiv nu exclude ca unii membri să se alăture echipei conduse de Ion Ceban. Din acest motiv, imediat după congresul de constituire MAN are loc Consiliul Republican al PSRM.


„Pentru joi socialiștii au convocat Consiliul Republican. Vom ieși cu declarații și reacții publice. PSRM a trăit cel mai dificil an din istoria partidului. Jumătate din deputații noștri sunt supuși urmăririi penale politice, există presiuni enorme, șantaj, există tentative de a ne scoate deputații din fracțiunea parlamentară. Unii au venit cu șantaj, alții cu bani, dar noi am reușit să menținem echipa. Cu excepția unui deputat, în privința căruia au existat diferite tentative din partea diferitelor forțe politice, inclusiv cea de la guvernare care a venit cu presiune și șantaj și cu dorința de a distruge cea mai mare fracțiune de opoziție”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.

Astăzi are loc Congresul de constituire al partidului Mișcarea Alternativa Națională, formațiune condusă de primarul general Ion Ceban. Acum o săptămână, deputatul socialist Gaik Vartanean a anunțat că se alătură echipei MAN, părăsind fracțiunea parlamentară PSRM.

18
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?