Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, nemulţumită de Proiectul legii bugetului de stat pentru 2022

9 dec. 2021,, 10:30   Politică
3232 0

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah este nemulţumită de Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022. Irina Vlah a cerut alocarea suplimentară a surselor financiare pentru grădinițe, școli și spitale, în contextul scumpirii gazului natural, al agentului termic și a alimentelor. Guvernatoarea Găgăuziei a menționat ieri la şedinţa Guvernului că instituţiile menționate nu au capacitatea să plătească facturile după creşterea preţurilor din ultimele două luni.

”Am constatat că nu au fost adaptate fondurile alocate pentru întreținerea grădinițelor, școlilor, instituțiilor medicale și a altor obiecte sociale. Mă refer la creșterea tarifelor la gazele naturale care cresc costurile de întreținere a acestor instituții.”, a declarat Irina Vlah, bașcan al UTA Găgăuzia, transmite Noi.md cu referire la Publica.md.

La rîndul său, ministrul Finanţelor, Dumitru Budeanschi a anunțat că resursele financiare vor fi redistribuite anul viitor deoarece anul acesta nu există buget suplimentar pentru acoperirea cheltuielilor majorate.

”Nu toate autoritățile publice sînt în aceeași situație. De exemplu în Găgăuzia sînt într-o situație mult mai bună fiindcă practic toate impozitele se opresc în Găgăuzia. În restul localităților situația este mai dificilă. sînt autorități publice locale care din punct de vedere financiar stau mai bine și ar putea sa contribuie la acoperirea unor costuri pe aceste domenii.”, a declarat Dumitru Budianschi, ministru al Finanțelor.

Şi premierul Natalia Gavriliţă a venit soluţie. Ea a propus organizarea unei întîlniri la care să fie puse în discuţie problemele enumerate de bașcanul Găgăuziei.

”Dacă este necesar haideți să facem și o ședință ca să înțelegem mai bine subiectul și care ar fi posibilele soluții sau care ar fi datele de care avem nevoie ca să putem face anumite afirmații. Vă rog să veniți cu aceste propuneri și cu siguranță le vom discuta împreună.”, a declarat Natalia Gavriliţa, prim ministru al Republicii Moldova.

Anterior mai mulţi primari din ţară au solicitat implicarea Guvernului la soluţionarea problemelor legate de achitarea facturilor după majorarea tarifelor la gaze. Edilii au menţionat că mai multe grădiniţe, care se află în gestiunea primăriilor, ar putea rămîne fără căldură şi, temporar, s-ar putea închide din cauză că Primăriile nu au bani să facă faţa scumpirilor din ultimele luni.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?